avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
1. - Conventia civila de prestari servicii (CCPS) este un act incheiat intre un angajator si o persoana fizica, in baza Codului civil, si se poate incheia pentru activitati sporadice, nepermanente, pentru o anumita lucrare bine definita in spatiu si timp.
- Venitul obtinut in baza unei CCPS este un venit profesional, impozabil si se ia in calculul indemnizatiei pentru CCC.
2. Calitate de persoana fizica angajatoare nu o afecteaza la indemnizatia pentru CCC deoarece in aceasta calitate nu obtine venituri profesionale.
Buna ziua.Am un salariu net de 912 si brut 1250, doresc sa stau 1 an de zile acasa, va rog daca puteti sa-mi calculati cat as lua indemnizatia pentru copil.
Si inca o problema...suspendarea contractului pentru crestere si ingrijire copil se face de la data intrarii in concediu post natal, dupa ce sunt efectuate cele 42 de zile si pana face copilul 1 an?Va intreb asta pt ca nu stiu cu ce data sa suspend in revisal.
1. Indemnizatia pentru CCC este egala cu 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 lei.
2. CIM se suspenda de drept pe perioada concediului de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 zile).
3. Pentru CCC pana la 2 ani (sau pana la 1 an) CIM se supenda la cererea salariatei.
tudorvaleriu a scris:

1. Indemnizatia pentru CCC este egala cu 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 lei.
2. CIM se suspenda de drept pe perioada concediului de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 zile).
3. Pentru CCC pana la 2 ani (sau pana la 1 an) CIM se supenda la cererea salariatei.

Adica in cazul meu 912 salariul net X12 luni=10.944X75/100=2736??mi se pare prea mult ...am calculat bine?
Si suspendarea cim-ului si totodata operarea in revisal o fac in momentul in care decid sa intru in concediu crestere copil, asta insemnand inainte sau dupa nastere, nu?
Multumesc frumos pt rabdare.

1. Nu e bine cum ati facut si nici calculul nu e bun.
2. Se face media pe cele 12 luni, sa zicem ca ea este de 912 lei si se inmulteste cu 75% adica 912 x 75% = 684 lei.
3. Conform HG 500/2011 suspendarea CIM se inregistreaza in Revisal in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)