Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
2. Este exact ce va trebuie dvs. pentru luna martie 2011 si februarie 2012.
3. Adica veti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
Sotia mea momentan nu are niciun statut dpdv al codului muncii.Planuim in scurt timp, 3-6 luni conceperea unui copil. Presupunand ca de la 1 Sept. 2011 se angajeaza undeva cu contract de munca dar la norma redusa(jumatete de norma de ex.) poate beneficia de indemnizatie pentru crestere copil?
Care este minimul acceptat pentru o astfel de norma?Cum se calculeaza contributiile pe care le va plati angajatorul(de fapt sotia mea) in aceasta situatie?
1. OUG 111/2010 spune ca pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimil;ate acestora (eleva, studenta la zi, somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate etc.).
2. Aceeasi OUG nu prevede un cuantum minim al venitului, important este sa aiba un contract individual de munca (CIM), indiferent cu ce durata a muncii sau ce salariu.
3. Poate sa aiba un CIM si cu o ora pe zi.
4. Retinerile pentru contributii la pensie, sanatate si somaj se calculeaza aplicand procentele legale la salariul brut din CIM.
Multumesc pentru promptitudine domnule Valeriu.
Cumva trebuie ca postul pe care se angajeaza cu contract partial sa aiba legatura cu studiile/specializarea?