Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?
Am discutat cu firma de brokeraj cu care are sotia mea contractul si au spus ca doar daca avea contract de munca si nu contract de comision poate beneficia de CCC. Ei spuneau ca trebuie sa aiba si 6-8 luni lucrate inainte de a ramane insarcinata, dar eu nu am gasit asa ceva. Scrie undeva despre asa ceva sau nu sunt ei informati bine? Multumesc de raspuns.
1. Firma de brokeraj nu se pricepe la asa ceva si v-a dat un raspuns eronat.
2. Pentru calculul indemnizatiei pentru CCC se iau in calcul toate veniturile profesionale supuse impozitarii din cele 12 luni premergatoare nasterii.
La calcul indemnizatiei se iau in considerare veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit , precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Buna ziua, am si eu doua intrebari: sotia mea a nascut de curand a doua fetita. Prima fetita sa nascut in 15.07.2009, cea de a doua sa nascut in 28.03.2011. Sotia este in concediu de crestere a copilui pana la 2 ani si beneficiaza in prezent de indemnizatie de 740 lei din data de 18.09.2009 pana la data de 15.07.2011.
1. De cand va primi si cat va primi indemnizatie pentru al doilea copil? (Pe cerere la dosarul depus la primarie am bifat pd perioada de 2 ani).
2. Pentru perioada ce se suprapune adica 28.03.2011 - 15.07.2011 va primi inca 600 lei (adica 740 indemnizaie primul copil + 600 al doile + alocatie 200 + 200, total 1740 lei)
Va rog sa imi spuneti ce zice legea.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns
1. Deoarece se suprapun cele doua CCC pentru al doilea copil se primeste indemnizatie dupa ce se termina CCC1, pana ce al doilea copil implineste 2 ani.
2. Deoarece primul copil este nascut inainte de 01.01.2011 nu intra in prevederile OUG 111/2010 si nu veti primi cei 600 lei pe perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2.
3. Indemnizatia pentru CCC2 este egala cu aceea pentru CCC1.
4. Pentru al doilea copil veti primi alocatia de stat de 200 lei lunar.