avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna seara.

Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 2 Aprilie 2012
fanex a scris:

krisztina72 a scris:

Veti primi 600 lei pentru fiecare copil, deoarece daca acea suma calculata ca 75% din media salariului net din ultimele 12 luni este inferioara sumei de 600 lei, veti primi acea indemnizatie minima de 600 lei si pentru primul copil.
va multumesc pentru raspunsuri. asta inseamna ca pentru gemeni suma calculata inseamna 600 de copil + alocatia de 200 lei pentru fiecare in parte = 1600 de lei?

Intr-adevar, calculul dvs este corect.
Am si eu o nelamurire,
Sotia mea nu este angajata cu carte de munca, insa realizeaza venituri supuse impozitului din asigurari. Are un contract incheiat cu un Broker de asigurari si primeste un coeficient din fiecare asigurare. Din suma coeficientilor, stiu ca Brokerul plateste la stat 16% impozit pe profit. Intrebarea e daca poate beneficia de CCC.
Multumesc anticipat celor ce vor raspunde.
benicuta a scris:

Am si eu o nelamurire,
Sotia mea nu este angajata cu carte de munca, insa realizeaza venituri supuse impozitului din asigurari. Are un contract incheiat cu un Broker de asigurari si primeste un coeficient din fiecare asigurare. Din suma coeficientilor, stiu ca Brokerul plateste la stat 16% impozit pe profit. Intrebarea e daca poate beneficia de CCC.
Multumesc anticipat celor ce vor raspunde.

Veniturile din activitati independente se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC.

Conform Codului Fiscal in vigoare in categoria veniturilor din activitati independente intra: veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Veniturile comerciale sunt veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele din practicarea unei profesii libere, precum si din practicarea unei meserii.
Multumesc de raspuns, dar mai clar, sa inteleg ca va beneficia?
Contractul incepe din 30.11.2010 si ea este Asistent in Brokeraj. Am cautat in nomenclatorul activitatilor independente si nu am gasit aceasta denumire, e vreo problema. Dupa calculele noastre, copilul ar trebui sa se nasca dupa data de 01.12.2011. Sa inteleg ca atunci ar fi totul in regula?
O intrebare mai complexa ar fi daca in una din luni nu incheie nici o asigurare si deci nu obtine nici un venit pe luna respectiva, se poate pierde?
Multumesc inca odata de sfaturi si raspunsuri!
benicuta:
1. Veniturile impozabile obtinute din contractul de prestari servicii, ca broker, sunt considerate venituri independente si se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC.

2. Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 4.
(1) Concediul şi indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului, prevãzute de ordonanţa de urgenţã, se acordã persoanelor îndreptãţite, dacã acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, dupã caz, anterior datei la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a încuviinţat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

3. Iata ce spune Codul fiscal (Legea 571/2003):
Art. 46. - (1) Veniturile din activitãţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectualã, realizate în mod individual şi/sau într-o formã de asociere, inclusiv din activitãţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestãri de servicii, altele decât cele prevãzute la alin.(3), precum şi din practicarea unei meserii.
...

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil si concediu marianabarbuceanu2 marianabarbuceanu2 Buna ziua, am si eu o intrebare. daca am contract pe 4 ore pot beneficia de indemnizatie crestere copil si concediu? la ce sumna m-as incadra avand in vedere ... (vezi toată discuția)