avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme despagubire dauna accident (carte verde)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme despagubire dauna accident (carte verde)

In urma unui accident rutier ,in iunie 2010,in Ungaria, am avarii grave la autoturism,o remorca usoara si doua motociclete ce erau transportate pe remorca .(lovitura in spate pe autostrada)
Sosit acasa ma prezint la societatea X din Romania,pentru constatarea pagubelor produse.Mentionez faptul ca cel care a produs accidentul si totodata vinovat, era cetatean maghiar, asigurat la o societate care are corespondent societatea X in Romania,
Cei de la societatea X deschid dosar de dauna,se fac fotografii,constatare pentru toate cele mentionate mai sus.Astepam apoi confirmarea politei si dovada vinovatiei persoanei din Ungaria.In septembrie mi se comunica faptul ca pot duce masina la reparat ,deoarece au sosit actele din Ungaria si vinovat de toate cele intamplate este cetateanul maghiar.
Duc masina la reparat la un service agreeat de societatea X,iar la sfarsitul lunii septembrie, ridic masina reparata , in baza notei de constatare pe care scrie ,,Achitat" ,semnat si stampilat de inspectorul de daune care mi-a deschis dosarul.
In perioada cat am avut masina la reparat ,am intrebat saptamanal inspectorul de daune, ce se intampla cu celelalte bunuri avariate ,remorca (dauna totala)+2 motociclete,si raspunsul a fost mereu acelasi ,nu avem nici un raspuns de la partea maghiara.Urmare a numeroaselor mele insistente ,prin luna noiembrie mi se spune ca ar fi foarte bine daca pot sa aduc din Ungaria copie a dosarului + poze intocmite de politie la locul accidentului.Reusesc sa obtin si aceste documente prin decembrie
Mentionez pe aceasta cale, o foarte mare amabilitate si promptitudine a Politiei din Ungaria.Furnizez toate actele celor de la asigurari X, si de aici incep problemele.
In pragul sarbatorior de iarna sunt instiintat verbal de insp.de daune, ca cei din Ungaria au acceptat la plata sumele urmatoare;
pentru masina 2756 eur
pentru o motocicleta 1280 eur
pentru a doua motocicleta 200 eur
pentru remorca 284 eur (valoarea la data accidentului 316 eur - 31,3 valoarea epavei).

Interesant este faptul ca valoarea devizului de reparatie al autoturismului a fost de 19156 lei aprox 4500 eur.Si mai interesant este faptul ca service-ul a primit in ianuarie 2011 suma de 11770 lei pentru reparatie de la societatea X,iar acum vor ca eu sa le platesc diferenta de bani pana la totalul sumei de reparatie.Inteleg faptul ca servicele o sa ma dea in judecata.
Am adresat de curand o scrisoare celor de la Societatea X ,prin care cer lamuriri fata de problemele din acest caz ,iar ei mi-au raspuns ca pot sa actionez in judecata partea maghiara ,ei neavand in acest caz decat rolul de reprezentant in despagubiri.Se specifica faptul ca ,cuantumul despagubirilor se face conform legislatiei maghiare si ca sumele diferentei de calcul referitoare la autoturism sunt datorate coeficientului de uzura, nou pe vechi in cazul inlocuirii pieselor de schimb.

Ma intreb ar fi trebuit sa-mi repar masina in Ungaria, ca sa nu apara aceste probleme?sau ar fi trebuit sa-mi fie reparata masina cu piese vechi? (am un VW din 2004).De ce nu am fost instiintat de la inceput de cei de la societatea X din Romania ,despre aceste lucruri ?
Personal consider ca problemele ivite in acest caz sunt ,din cauza neprofesionalismului,necomunicarii la timp cu partea maghiara ,a celor de la societatea X .Eu pana in acest moment nu sunt despagubit pentru avariile suferite in acest accident si mai mult sunt pus in situatia ca ar trebui sa platesc catre service diferenta de reparatie a autoturismului.Ce parere aveti?
Doresc sfaturi din partea dumneavoastra, ca si persoane specializate in domeniu.

Multumesc anticipat.




Cel mai recent răspuns: Ro_Ger , utilizator 10:28, 12 Februarie 2011
Aveti dreptate este vorba de lipsa de profesionalism din partea firmei X. Acum nu va ramane decat sa va cautati un avocat specializat pe probleme de daune din asigurari, pe cat posibil din Ungaria sau poate fi si din Romanioa dar sa cunoasca legislatie internationala si sa actionati in judecata firma maghiara, incepand mai intai cu o chemare la conciliere unde sunt convins ca o sa va creasca semnificativ sumele oferite ca despagubire si apoi ii veti chema chiar in judecata daca nu veti fi multumit.
Multumesc tare mult pentru raspuns,insa totusi, as mai avea nevoie de ceva opinii.
Am certitudinea ca cel care a gresit in situatia mea, este inspectorul de daune al societatii X din Ro si cei de aici incearca sa-l acopere.Sunt convins ca nu s-a transmis in Ungaria datele complecte ale dosarului omitandu-se reparatia celorlate bunuri avariate (moto+remorca).Acest lucru se poate vedea usor din modul cum se incearca acum a fi repartizate sumele totale pentru despagubire,iar aici fac mentiunea ca nu am primit nimic in scris, ci doar verbal de la inspectorul de daune.
Am incercat sa am o discutie in mod oficial cu cineva din cadrul societatii X,am intrebat la cine este dosarul in acest moment (deoarece inspectorul care s-a ocupat pana in prezent spune ca nu mai este la el),insa am fost refuzat categoric.
Am facut o sesizare in scris iar raspunsul a fost cel in care imi este indicat sa actionez in instanta societatea din Ungaria.
Nu ar fi trebuit oare ca cei de la societatea X, sa poarte o discutie amiabila cu mine pentru lamuriri exacte asupra acestei situatii,mai ales ca ei sunt cei care au instrumentat acest dosar?Se pare ca nu se doreste aceasta discutie.
In situatia in care ar trebui sa merg in instanta ,nu ar trebui sa trebui sa chem pe cei de la societatea X din Romania?
Cum ar urma sa solutionez conflictul cu servicele care acum se indreapta impotriva mea pentru recuperarea sumei totale de reparatie.
Care ar fi solutia pentru a rezolva cat mai rapid acest dosar ,in care sincer pe langa postura de pagubit din toate punctele de vedere,mai am si marele inconvenient de a pierde foarte mult timp, pe care sincer nu-l am la dispozitie.


Multumesc ,
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Ro_Ger, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire cand esti implicat intr-un eveniment rutier in alta tara anays18 anays18 M-ar interesa sa stiu care este procedura de recuperare a daunei in cazul unui accident de masina, care s-a petrecut in Ungaria,si pentru care nu am fost ... (vezi toată discuția)
Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)