avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren, apartament, depozit CEC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren, apartament, depozit CEC

Buna seara!

Dilema mea este urmatoarea: Mama mea a decedat in 2008 (eu, sora mea si tatal meu suntem singurii mostenitori). Ca bunuri mama avea un apartament dobandit in timpul casatoriei, un depozit CEC si un teren ramas de la parintii ei, care de asemenea sunt decedati (proprietar pe teren - mama mamei mele). Prima intrebare: succesiunea se poate face separat ( intai depozitul? apoi apartamentul?...) A doua intrebare: sora mea locuieste cu tatal meu, in acest apartament si intentioneaza, de comun acord, sa devina singura proprietara a apartamentului, cu clauza de uzufruct viager sau de intretinere pentru tatal meu (eu nu am nici o pretentie la acest apartament). Ni s-a spus ca daca renunt la partea din apartament in favoarea surorii mele, renunt automat si la partea cuvenita din teren si la depozitul CEC. Este adevarat? Deoarece eu nu renunt decat la cota parte din apartament, restul bunurilor urmand a fi impartite in cote egale, de comun acord, de mine si sora mea!!! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 21:13, 11 Februarie 2011
Pai dumneavoastra v-ati exprimat "renunt la orice drept asupra apartamentului" iar cine v-a ascultat a inteles ca renuntati la mostenire.

Apartamentul daca e dobandit in timpul casatoriei, ca si celelalte bunuri dobandite similar, sunt in general bunuri comune sotilor(doar daca nu sunt cumva mostenite, donate...). Notarul va va spune natura juridica a bunului. Deci daca e comun : 1/2 mama si 1/2 tatal. Din jumatatea mamei dumneavoastra si sora aveti impreuna 3/4 si tatal 1/4. E valabil si pentru celelalte bunuri. Astea sunt cotele pe care vi le ofera legea, dar nimic nu va impiedica sa culegeti mai putin.
Specificati notarului ca vreti decat 1/2 din depozitul CEC si 1/2 din teren si punct. Sora va luat 3/4 din jumatatea mamei iar tatal va avea cota sa de 1/2 ca urmare a partajului din casatorie si 1/4 ca mostenitor din apartament. Ulterior tatal poate instraina cota sa fiicei sale printr-un contract de intretinere cu clauza de uzufruct.

Se poate face dezbaterea doar pe o parte din bunuri, iar ulterior pe cealalta parte.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa tatal decedat mama_mam mama_mam buna ziua;as dori sa stiu in momentul succesiunii duoa tatal decedat ce cota imi revine?mama traieste si mai am o sora-mostenirea consta intr-un apartament si ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Bună!vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!eu ... sicutza68 sicutza68 Bună!Vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!Eu și sora mea nu suntem frați buni ,de la același tată,(bunurile au fost cumparate împreună ... (vezi toată discuția)