avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Nu poti munci normal,cand esti spionat
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Nu poti munci normal,cand esti spionat

Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai sterg de prin el ...si am descoperit ca aveam instalat fara stirea mea,Team Viewerul .Lam dezinstalat si PC functioneaza perfect.Cineva,de pe un PC din alta locatie(acasa), vroia sa stie ce fac in fiecare minut.Va rog mult sa-mi spuneti,este legal?Daca in lipsa mea instaleaza din nou acel program,cum trebuie sa procedez?
N-ati inteles...nu e relevant din p.d.v. legal ca angajatul isi verifica propriile e-mail-uri. Daca face asta, lui cel mult i se poate desface C.M. Dvs, daca l-ati monitorizat fara a-i aduce la cunostiinta, puteti face puscarie.
"De la inceput a adus pe cineva si a zis ca trebuie sa fie toate cele 4 calculatoare in linie,el putand intra la noi oricand(noi fara parola).Apoi a considerat ca nu ajunge atat,iar cel de acasa trebuia sa se joace toata ziua dea securitatea si a instalat din 2009 ,fara ca noi sa stim,Team Viewer-ul.PC-ul functiona foarte greu,uneori nu mai puteam folosi imprimanta deloc si nu aveam ce sa-i fac.Acum cand am descoperit si am dezinstalat acest blestemat de program,lucrez foarte usor,cu imprimanta nu mai am probleme.Sunt si eu curioasa daca in lipsa nostra,il v a instala iar."

In cazu de fatza nu se pune problema ca nu au fost anuntzatzi ca-s monitorizati ci doar e ofticat angajatu ca nu le-a zis ca a fost instalat alt program pentru supraveghere. :stunned:
Nu prea cred ca te obliga legea sa spui angajatilor cand schimbi programele cu care ii supraveghezi.
Angajatu nu are ce cotrobai prin computerele firmei sa stearga dupa bunu plac programele instalate, ca el e mai shmecher. Daca are probleme cu functionarea sistemului spune shefului si acela va remedia problema dupa cum vrea ca-s calculatoarele firmei nu ale angajatului.
Deci.. fara suparare, dar cel ce a deschis subiectul se oftica jaba, cand ar trebui de fapt sa fie sanctionat sau chiar concediat pentru ca si-a bagat nasu unde nu-i fierbe oala. ;)
BX a scris:

N-ati inteles...nu e relevant din p.d.v. legal ca angajatul isi verifica propriile e-mail-uri. Daca face asta, lui cel mult i se poate desface C.M. Dvs, daca l-ati monitorizat fara a-i aduce la cunostiinta, puteti face puscarie.

Va multumesc mult de tot tuturor! Am mai gasit si eu intre timp ...
MONITORIZAREA ESTE ILEGALA…FARA NOTIFICARE
Monitorizare sancționată de CEDO
O cauză soluționată de CEDO în 2007 – Copland contra Regatului Unit – este de interes în discuția de față întrucât indică anumite criterii în evaluarea unui litigiu legat de monitorizarea salariatului. Pe scurt, litigiul a avut la bază monitorizarea comunicațiilor unei salariate (telefon de serviciu și activitate pe Internet folosind echipamentele de serviciu), efectuată fără notificare, de către o persoană cu funcție de conducere. Salariata a avut câștig de cauză.
Decizia curții este relevantă prin câteva considerente:
• apelurile telefonice și emailurile sunt acoperite prima facie de noțiunile de viața privată și corespondență;
• lipsa oricărei notificări prealabile asupra monitorizării a dus la o așteptare rezonabilă privind respectarea secretului corespondenței prin telefon și email;
• curtea nu exclude faptul că monitorizarea activității salariatului (telefon, Internet) la locul de muncă poate fi considerată necesară într-o societate democratică în anumite situații când se urmărește un scop legitim.
Așadar, monitorizarea efectuată asupra echipamentelor de serviciu (1) trebuie să fie notificată în prealabil și (2) este posibilă în cazuri în care servește unui scop legitim.
Condiții pentru legalitatea filtrării și a monitorizării
În ipoteza unui contract individual de muncă, angajatorul este îndreptățit să stabilească toate condițiile de utilizare a echipamentelor pe care le pune la dispoziția salariatului în scopul realizării sarcinilor sale de serviciu. În lipsa unei reglementări legale amănunțite, este necesar ca aceste condiții de utilizare să fie formulate explicit și să fie aduse la cunoștința salariatului înaintea luării oricărei măsuri în temeiul lor.
Alături de această condiție, pornind de la conținutul Directivei 95/46/CE au fost formulate câteva principii aplicabile în cazul monitorizării; parafrazând și reducând:
• scopul urmărit de angajator să fie legitim, specific și explicit;
• monitorizarea să fie necesară și limitată în raport cu realizarea scopului menționat;
• datele colectate în urma monitorizării să fie corecte, actualizate și indisponibile unor terți; păstrarea datelor nu trebuie să dureze mai mult decât este necesar.
Legea 506/2004 (care transpune Directiva 2002/58/CE) prevede că „ascultarea, înregistrarea și orice altă formă de interceptare ori supraveghere a comunicărilor și a datelor de trafic aferente este interzisă” (articolul 4:2), însă textul legal prevede și excepții – ex. „utilizatorii care participă la comunicarea respectivă şi-au dat, în prealabil, consimțământul scris cu privire la efectuarea acestor operațiuni”.De asemenea, infracțiunile relevante (atât cele prevăzute de Legea 161/2003, cât și cea de violare a secretului corespondenței, prevăzută de articolul 195 din Codul penal) sunt condiționate de lipsa dreptului de a efectua operațiile incriminate (ex. înregistrarea, interceptarea, stocarea, alterarea datelor). Or, în situația discutată dreptul derivă din existența relației de muncă, întemeiată pe un contract, și din îndeplinirea cerințelor de notificare prealabilă a salariatului și de efectuare a monitorizării sau filtrării pentru un scop legitim, necesar, specific și explicit.
Ipoteze privind riscurile și atenuarea lor
Unul dintre riscurile semnificative care rezultă din lipsa filtrării și a monitorizării este răspunderea angajatorului pentru prejudicii cauzate prin partajarea ilicită de fișiere („file sharing”) de către salariat, utilizând echipamentele de serviciu. În acest caz răspunderea poate fi deopotrivă de natură penală (v. infracțiunile prevăzute de Legea 8/1996 privind dreptul de autor – în special, articolul 139^8) și civilă (v. articolul 139 din Legea 8/1996, dar și articolele 998-1000 din Codul civil). Angajatorul-persoană juridică poate răspunde penal conform unor modificări ale Codului penal, intervenite în 2006 (v. în special articolele 19^1 și 53^1).În această ipoteză filtrarea accesului la Internet poate atenua semnificativ riscul sancțiunilor pentru partajare ilicită de fișiere, iar monitorizarea poate oferi angajatorului mijloace necesare disculpării sale și sancționării salariatului vinovat.În ceea ce privește riscul folosirii abuzive a filtrării sau a monitorizării, angajatorul poate fi tras la răspundere (civilă și penală) mai ales în ipoteza în care nu a notificat în prealabil salariatul sau a depășit limitele unui scop legitim (ex. a accesat emailurile personale ale salariatului, a înregistrat datele de autentificare utilizate de salariat în activitatea sa pe Internet, a extins monitorizarea și asupra echipamentelor proprii ale salariatului). Totodată, soluția tehnică aleasă de angajator poate aduce riscuri proprii – ex. are funcții care permit stocarea conținutului comunicațiilor, are vicii de securitate care pun în pericol confidențialitatea datelor stocate, nu previne în mod rezonabil posibilitatea de falsificare a datelor stocate.
Recomandări practice
Fără a avea pretenția tratării complete a controverselor legate de subiectul discutat, sunt oportune câteva recomandări practice destinate angajatorilor, al căror scop este de a le oferi apărări utile, respectiv, de a acorda salariaților garanții asupra respectării drepturilor recunoscute de lege:
• prevederea explicită a filtrării și monitorizării în conținutul regulamentului intern – formularea trebuie să precizeze scopul acestor operații, mijloacele prin care sunt îndeplinite, datele culese și utilizarea lor, drepturile salariatului în privința datelor (ex. dreptul de a fi informat, dreptul de a cere distrugerea datelor atunci când nu mai sunt necesare scopului prevăzut de angajator), sancțiunile aplicabile în cazul utilizării necorespunzătoare a echipamentelor puse la dispoziție de angajator; menționăm că elaborarea separată a unei „politici de utilizare acceptabilă” (Acceptable Use Policy) nu este necesară, putând fi subordonată regulamentului intern, în special din rațiuni ce țin de reducerea birocrației și a excesului de reglementare în organizație;
• informarea prealabilă și completă a salariatului urmată de obținerea acordului său expres și în scris – în ciuda, redundanței cu măsura anterioară, angajatorul își poate consolida apărarea prin includerea clară a posibilității de filtrare și monitorizare în clauzele contractului individual de muncă, respectiv, în modificările aduse acestuia prin acte adiționale;
• informarea imediată a salariatului în cazul unor modificări ale regulilor privind filtrarea și monitorizarea; informarea trebuie să fie disponibilă și la cererea salariatului;
• utilizarea unor soluții tehnice adecvate scopului filtrării sau monitorizării – angajatorul trebuie să se asigure că soluția aleasă (1) nu poate fi eludată de salariatul utilizator, (2) nu permite modificarea datelor stocate, (3) permite distrugerea efectivă a datelor la solicitarea justificată a salariatului ori în mod automat, (4) nu înregistrează conținutul comunicațiilor, (5) oferă feedback utilizatorului în privința motivelor pentru care conținutul a fost blocat sau este supus monitorizării;
• delimitarea clară a mijloacelor de comunicare supuse monitorizării și filtrării – ex. adresa emailului de serviciu trebuie să fie distinctă de cea folosită în scop personal (cerință aplicabilă și telefonului), menționarea expresă a posibilității angajatorului de a deține datele de autentificare ale emailului de serviciu și de a-l accesa în scop de control;
• practicarea unei politici permisive și deschise – filtrarea nu este în sine un factor de creștere a productivității; aplicarea unei politici excesiv de restrictive poate, din contră, să afecteze motivarea și atitudinea salariatului; este recomandabil ca filtrarea să privească strict categorii de conținut pentru care de obicei nu se nasc contestații (ex. accesarea la locul de muncă a site-urilor pornografice sau a site-urilor de jocuri și pariuri, transmiterea de SPAM, activități care afectează semnificativ utilizarea rețelei de către ceilalți salariați).În concluzie, filtrarea și monitorizarea activității pe Internet a salariaților sunt în continuare susceptibile de controverse, în special juridice. Totuși, există și reglementări al căror efect este acceptabilitatea condiționată a filtrării și a monitorizării la locul de muncă, însă pe lângă respectarea acestor condiții, rămâne esențial ca angajatorul să aibă o conduită corectă și rezonabilă în ceea ce privește utilizarea concretă a acestor mijloace.


@llumy ne-a luminat


..........Totuși, există și reglementări al căror efect este acceptabilitatea condiționată a filtrării și a monitorizării la locul de muncă, însă pe lângă respectarea acestor condiții, rămâne esențial ca angajatorul să aibă o conduită corectă și rezonabilă în ceea ce privește utilizarea concretă a acestor mijloace


Deci pana la urma ESENTIAL este ca si ANGAJATORUL dar si
angajatul
sa fie corecti. Deci dvs lasati programele acolo unde le sunt locul,anuntati seful de orice problema aparuta,si faceti-va treaba.Pentru ca teoretic firma ar trebui sa va instiinteze conform celor citate mai sus , dar, va confirm eu ca exista programe de tip key logger nedetectabile de nici un antivirus.Ati putea fi spionata fara sa stiti oricand.Si puteti sa scanati si sa rescanati calc,ca tot nu dati de "gandacu" pus de mine. Totodata,apreciez ca vreti sa stiti mai mult in acest domeniu,dar mai intai,aprofundati cunostintele dupa care va apucati sa "reparati" OK?
Ca eu sa ajung operator calculator bazat, am avut multe nopti nedormite.multe tutoriale citite,multe reviste rasfoite, multe esecuri patite.
Si ...draga @llumy stiti ce e aceea o componenta ActiveX ? Ce ati zice daca la un click nevinovat pe un site veveve.xyz.ro intr-un loc anume care clipeste,vi s-ar inchide calculatorul si apoi nu ar mai porni deloc? Ce ati zice daca pe acel calculator se afla fisiere de gestiune? :sorry: Sunteti dispusa sa platiti recuperarea hard drive-ului ? care e destul de scumpa? vedeti? a lucra la calculator nu e chiar simplu cum pare. Asa ca cel mai bine ar fi sa utilizati acel calculator exact pt ceea ce a fost el proiectat sa faca.Daca faceti asta nu are de ce sa va pese ca nustiu cine va spioneaza.Ca doar nu faceti nimic ciudat ci doar va faceti MUNCA.
Operatorii calculator is la mare cautare. Si asta din cauza ca avem multi "operatori calculator" le-as zice "mecanici". Dupa care au de muncit administratorii de sisteme sa repare. Dar ce sa i faci? La noi ..asa este. Ai habar cat de cat de ceva,gata esti doctor. Mai dai si o mica spaga, si deja esti doctor sef.
O zi mai buna ca a mea,urez la toata lumea!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
silviu3marian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea convorbirilor telefonice si monitorizarea calculatorului. kty80 kty80 BUna ziua, In aprile va scriam de faptul ca noul sef doreste sa-mi modifice fisa postului...etc. Din fericire inca nu a facut-o insa m-a pus la curent cu ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihica smile_and_nothing_more smile_and_nothing_more mi-a povestit o prietena ca a stat cu un baiat..aveau amandoi parolele la messenger si un program instalat in pc amandurora..zicea ca ea intra la el in pc cu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)