In anul 2004 am cumparat o locuinta retrocedata in baza legii 10, ce face parte dintr-un imobil mai mare. La momentul cumpararii spatiul de locuit era ocupat de o familie de minoritari, evacuarea acestora reusind sa o facem abia in 2009 in urma unei hotarari judecatoresti, moment in care am putut intra faptic in posesia imobilului. Imobilul a fost intabulat la momentul retrocedarii cu suprafata de 33,5 mp dupa evaluare vizuala si estimari, deoarece nici la data retrocedarii nu a putut fi facut accesul in imobilul respectiv (motivatie adusa de catre cel care a facut la momentul respectiv documentatia cadastrala). Dupa ce noi am putut intra in imobil, am constatat ca suprafata reala a acestuia este de 58mp, masuratoare realizata cu aceeasi persoana care a facut si documentatia cadastrala initiala. Spatiul de locuit nu a fost modificat in nici un fel de la retrocedarea acestuia, pe 2 dintre laturi avand peretii comuni cu restul imobilului (acesta fiind mai mare - in laterala din stanga cu un proprietar persoana fizica,in partea din spatele locuintei tot perete comun cu proprietar primaria Galati - in spatiu chirias al primariei), pe laterala din dreapta alee acces proprietar persoana fizica, iar partea din fata a imobilului, pe unde se face accesul, fiind trotuar - spatiu public.
Am dori sa stim care este calea cea mai rapida prin care putem intra in legalitate pentru a fi trecuta in acte suprafata reala a locuintei si terenului pe care este construita, in vederea vanzarii (comparatorul a pus aceasta conditie,ca in acte sa apara toti cei 58mp).
Am obtinut de la cei 2 vecini proprietari declaratii cum ca nu le-am incalcat in nici un fel proprietatea, si am solicitat primariei Galati sa ne confirme acelasi lucru, solicitare la care inca nu am primit raspuns desi au trecut cele 30 de zile.Daca nu au oferit nici un raspuns poate fi considerata in acest caz acceptare tacita?
Va multumesc, si va stau la dispozitie cu orice fel de lamuriri sau documente necesare.
Cu un plan cadastral , cu masuratori, respectivul cadastrist va cere proces verbal de vecinatate-nu d-voastra.Daca le-ati obtinut declaratii "autentificate" deci prin notariat ,de la cei 2 vecini, este f.bine.Primaria ORASULUI GALATI trebuie sa fie anuntata de catre respectivul cadastrist, cu "scrisoare recomandata cu aviz de primire",si afisat la sediul primariei convocatorul. Potrivit O.134/2009-se face acest p.v. vecinatate-unele O.C.P.I le accepta fara autentificare ,altele nu.Cu p.v vecinatate, cu referat facut de catre cadastristul respectiv, puteti cere "modificare carte funciara"pt.suprafata reala a terenului.Faptul ca nu v-a raspuns in termen primaria, faceti o noua sesizare catre Primarie sau chiar PREFECTURA, expuneti cazul, si vedeti ce raspuns va da.Apoi, sper sa nu fie nevoie, in contencios.Daca semneaza si Primaria, cel care v-a facut cadastrul real, v-a merge cu documentatia la OCPI , de care depindeti , pt. modificare suprafata tabulara.
Rectificarea inscrierii din cartea funciara ar trebui facuta in baza unei expertize ( masuratorile de care vorbeati) si a acordului vecinilor proprietari. Daca Primaria nu v-a raspuns - insistati eventual printr-o notificare prin care le aduceti la cunostinta ca in caz contrar sunteti nevoit sa apelati la instanta de judecata si ca le veti cere cheltuelile de judecata.
Ar fi bine sa discutati cu expertul care v-a facut masuratorile , sa va spuna daca diferenta constatata in plus se incadreaza in prevederile legale pentru a putea fi facuta rectificarea pe baza acordului vecinilor, amiabila. Stiu ca , pentru terenuri este necesara rectificarea pe cale judecatoreasca daca diferenta constatata in plus este mai mare sau mai mica cu 20% decat suprafata inscrisa in Cf. La constructii nu stiu exact.
Da, exista aceste pv de vecinatate, si e adevarat,cadastristul care facuse greseala initiala este cel care a depus cererea la primarie. Am sa-i transmit si aceste recoamndari,caci,desi la o varsta inaintata,efectiv "le cam bajbaie" pe langa problema.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile atat de prompte!
Nu mai exista diferente de + sau - .pt.a cere modificare C.F.- O.134/2009. Inainte existau diferente de 2%-5% dar prin acest ordin s-a eliminat procentul.Trebuie doar cadastristul sa stie ce sa ceara primariei.
El poate atasa (asa scrie la Ordin) la p.v , certificarea ca a trimis catre Primarie adresa sa vina sa recunoasca limitele. In rest, lucrarea merge inainte.(asta in caz ca a instiintat Primaria prin scrisoare recomandata cu aviz primire)
Ordinul ancpi 134/2009
potyi
Buna ziua,
Avem de facut o rectificare CF, terenul inscris in CF este mai mic decat masuratorile actuale topo . Inainte sa apara acest ordin rectifcarea se ... (vezi toată discuția)