avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara pentru copii care locuesc in alta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara pentru copii care locuesc in alta tara

am si eu o problema si nu stiu cu trebuie sa procedez...sotul meu dintr-o relatie anterioar de concubinaj are doi copii pe care nu i-a crescut el .ex concubina acum mult timp l-a dat in judecata pentru pensie alimentara dupa care sotul a inceput sa plateasca facandusi datoria. intre timp i s-a interzis a-si vizita copii iar pentru aceasta si-a cerut dreptul la vizitarea minorilor prin intermediul tribunalului.acum se implinesc doi ani de cand sunt plecati cu mama lor in italia cu acordul scris al sotului meu in fata notarului.in tot acest timp ex concubina nu a mai pretins pensia cu conditia sa-i semneze la notar de cate ori vine in tara cu copii acordul tatalui.de cate ori vine in vizita nu putem iesi impreuna cu copii lui deoarece nu le da voie decat insotita de ea si fara niciodiscutie in prezenta mea.il ameninta ca il pune sa plateasca toata pensia din timpul cat a lipsit din tara si sa contribuie in continuarie.mentionez ca aici ea si-a vandut apartamentul si nu mai are nici un domiciliu toate actele de identitate sunt cele cu domiciliul vechi.vreau sa stiu daca il poate obliga la plata pensiei in italia ea ne avan domiciliul stabil,daca poate sa i-i ia copii sub custodia lui demonstrand ca e casatorit are domiciliul stabil ,casa propietate si servici pentru intretinerea copiilor.nu sti cum sa fac sa nu-l mai manipuleze.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:02, 11 Mai 2008
Sotul dvs. poate cere reincredintarea minorilor daca exista temeiuri puternice care sa justifice o astfel de cerere in instanta.
In legatura cu pensia de intretinere stabilita in sarcina dumnealui de catre instanta, daca mama copiilor nu a comunicat care este adresa la care trebuie trimisi banii, inseamna ca sotul dvs. nu este culpabil pentru neplata.
Oricum, este bine ca acesta sa puna acesti bani fie si intr-un cont,macar de acum inainte, la dispozitia minorilor, pentru a nu risca din partea fostei concubinei o razbunare concretizata in deschiderea unui proces penal pentru abandon de familie. Plus ca ar fi o proba importanta la proces aceea ca a contribuit la intretinerea minorilor macarcu plata pensiei de intretinere.
multumesc pentru raspuns dar nu sunt totusi lamurita ,ea nu mai are locuinta aici in tara a vandut tot este cetatean roman dar nu are nici un domiciliu,in italia lucreaza pentru un batran ,nu stim nici macar unde,exista posibilitatea sa ceara in instanta trimiterea pensiei in italia?il obliga legea sa trimita pensia acolo?dar daca se intoarce peste 5ani poate sa il dea in judecatapentru neplata?cum trebuie sa se justifice el in fata legii ca a vrut dar nu a avut cum sau cum sa se protejeze
Cum vi s-a mai sugerat, este de preferat ca sotul dvs sa deschida un cont pe numele copiilor in care sa depuna lunar pensia alimentara. In cazul ion care ar fi acuzat de ceva, poate dovedi foarte usor ca doamna nu mai avea domiciliu cunoscut in tara, fiind imposibila trimiterea pensiei.
Eu cred ca ar fi bina sa deschida un cont la care sa aiba acces si Ion pt ca poate copilul nu mai revine in tara si altfel exista riscul sa nu mai poata ridica banii daca are nevoie.;)

avocat Claudiu Lascoschi
in primul rind consider ca locul copiilor sunt linga mama lor si nu linga mama lor vitrega!!

in multe situatii,actualele sotii sunt dispuse de a sprijini sotul in "recuperarea copiilor"dar doar in momentul,in care apar banii in joc. Sotul dvs. si-a dat acordul ,pentru ca copii sa iese din tarä,deci nu a avut nimic impotriva "a scäpa de ei".De ce si-ar schimba atitudinea acuma?Doar datorita banilor dupä cum se pare.

Sä nu aveti impreisia,cä daca mama copiilor este in sträinätate,sotul nu este obligat sä pläteascä pensie alimentarä.Acest lucru este o datorie fatä de copii si nu FATÄ DE MAMÄ si indiferent de locul unde se aflä copii in EUROPA UNITA. Ba din conträ,acum stat EU fiind si noi ,se respectä o serie de legi comunitare noi si sotul dvs. riscä deschiderea unui dosar penal pentru abandon de familie (ce poate fi deschis automat in Italia si trimis procuraturii in Romania).Sincer vorbind si dupä experientele mele internationale,pot sä vä spun,cä nu vä doresc acest lucru,pentru cä a iesi din asemenea situatie vä va costa mult mai mult decit pensia alimentarä lunarä,pe care o datoreazä sotul copiilor.Sfatul meu este sä NU incercati sä motivati sotul sä cearä dreptul de incredintare a copiilor (parerea copiilor se respectä si dacä ei doresc sä stea cu mama si nu cu mama vitregä pärerea lor va fi respectatä),pierdeti banii doar degeaba,plus aveti un punct in minus,acordul tatälui de a scoate copii din tarä.Plus cä dacä mama nu vä dä adresa,asta nu insemanä cä nu este o mamä bunä si cä copii vä vor prefera pe dvs. si sotul.Si consider cä sotul dvs. ar trebui sä deschidä un cont,in care sä livreze lunar o sumä destinatä copiilor,pentru a dovedi cä si-a fäcut datoria nu numai in fata legii,ci si cea moralä. Dacä oricum a semnat ,ca copii sä plece,atunci mäcar financiar sä contribuie la bunastarea lor. Si astfel suntei si dvs. protejati in fata noilor legi comunitare.

Alte discuții în legătură

Abandon de familie, implicatii ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua, fratele meu a parasit domiciliul conjugal, mutandu-se la parinti (intentioneaza sa divorteze), intrucat, de ani de zile, relatia cu sotia sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului valentinaman valentinaman Ce acte imi trebuiesc sa pot recapata custodia copilulu? (vezi toată discuția)
Minori abandonați de mama, tatăl decedat FloriPa FloriPa Buna ziua, Va supun atenției un caz si va rog sa ne îndrumați ce este de facut: Acum 9 ani o femeie isi abandonează cei 3 copii in tara si fuge din ... (vezi toată discuția)