am si eu o problema si nu stiu cu trebuie sa procedez...sotul meu dintr-o relatie anterioar de concubinaj are doi copii pe care nu i-a crescut el .ex concubina acum mult timp l-a dat in judecata pentru pensie alimentara dupa care sotul a inceput sa plateasca facandusi datoria. intre timp i s-a interzis a-si vizita copii iar pentru aceasta si-a cerut dreptul la vizitarea minorilor prin intermediul tribunalului.acum se implinesc doi ani de cand sunt plecati cu mama lor in italia cu acordul scris al sotului meu in fata notarului.in tot acest timp ex concubina nu a mai pretins pensia cu conditia sa-i semneze la notar de cate ori vine in tara cu copii acordul tatalui.de cate ori vine in vizita nu putem iesi impreuna cu copii lui deoarece nu le da voie decat insotita de ea si fara niciodiscutie in prezenta mea.il ameninta ca il pune sa plateasca toata pensia din timpul cat a lipsit din tara si sa contribuie in continuarie.mentionez ca aici ea si-a vandut apartamentul si nu mai are nici un domiciliu toate actele de identitate sunt cele cu domiciliul vechi.vreau sa stiu daca il poate obliga la plata pensiei in italia ea ne avan domiciliul stabil,daca poate sa i-i ia copii sub custodia lui demonstrand ca e casatorit are domiciliul stabil ,casa propietate si servici pentru intretinerea copiilor.nu sti cum sa fac sa nu-l mai manipuleze.
va multumesc pentru raspuns dar as vrea daca este posibil sa-mi spune-ti ce conditii trebuie sa indeplineasca tatal pentru a putea trece in custodia lui pentru ai putea creste si a se bucura de ei.aveti dreptate ..pana acum ce a facut ?dar ne avand sevici cu carte de munca ,nici casa personala si nici o familie nu putea justifica legal.aceasta persoana la atacat in toate felurile acum cred ca sunt sanse sai recapete dar nu stim cum.am considerat ca ea neavand domiciliu si nici servici cu carte de munca cum demonstraza ca le poate oferi o viata decenta copiilor .si la ce varsta au voie copii sa raspunda in instanta cu cine vor sa stea daca unul are 11ani iar al doilea 9 ani.nu vreau sa fiu rautacioasa dar mama copiilor este tiganca romanizata a locuit cu mama ei si nu a avut niciodata un servici,acum maicasa a vandut tot si au plecat in italia sa lucreze la o familie care i-a dat voie sa stea cu copii.daca ii da afara raman pur si simplu in strada ea doar se incapataneaza acum si il manipuleaza pe sotul meu.
"si nici o familie nu putea justifica legal",scrieti....acordul la notar pentru plecarea copiilor in sträinätate,nu se justificä...SE DÄ SAU NU...si domnul sot l-a dat!!!
"ce conditie trebuie sä indeplineascä tatäl pentru a putea trece copii in custodia lui?"Conditia cea mai importantä este ca copiii sä doreascä sä isi päräseascä mama si sä se hotäreascä pentru tatäl. In Romania drepturile si parerea copilului sunt respectate deja la 10 ani. Deci cel mic va implini curind zece,copiii vor putea hotäri singuri.Dacä nu doresc sä locuiascä la dvs.,atunci este pierdere de timp si de bani,sincer vorbind si nu v-as recomanda.
Un alt lucru: dragostea copiilor pentru mamä nu cunoaste nationalitate sau alte criterii. Uritä desteaptä,tigancä,netigancä,mama tot mama rämine pentru copilas.
Totodatä as dori sä vä atrag atentia asupra unui aspect. Sä tii doi copii si sä iti iei toatä responsabilitatea pentru acestia in urmätorii ani,nu e o joacä.Sunteti sigurä cä sunteti capabilä si dispusä a face cu sotul acest lucru??
Eu nu as despärti copiii de mamä (doar in cazuri grave) si as prefera sä o sprijin finaciar pentru binele copiilor,cäutind sä aplanez orice conflict.
In ce priveste aceastä "manipulare",pensia alimentarä trebuie plätitä si sotul nu trebuie sä astepte sä fie amenintat,ci trebuie sä isi facä datoria,astfel fosta sotie nemaiavind cu ce il ameninta sau "manipula" cum ziceti dvs.
Pensia de întreţinere se datorează minorilor, nu mamei. Astfel, tatăl este obligat la plata acesteia în cuantumul stabilit de instanţă. Dacă nu cunoaşte adresa mamei şi a copiilor, va depune sumele respective, lunar într-un cont, pe numele copiilor, pentru a fi la adăpost de orice plângere penală privind abandonul de familie care ar fi justificată în cazul neplăţii pensiei cel puţin 2 luni consecutiv cu rea-credinţă, adică a avut venituri dar nu a achitat pensia...
Da, instanţa îl poate obliga la transferul sumelor de bani într-un cont în străinătate dacă minorii locuiesc acolo, pentru că nu pot fi obligaţi minorii să vină în România personal pentru a-şi ridica drepturile conferite de lege!