avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Bunà seara tuturor! Và rog dacà este posibil sà-mi comunicati care sunt drepturile tatàlui meu in urma decesului mamei mele? Và informez cà pàrintii mei sunt recàsàtoriti , eu fiind fiica din prima càsàtorie a mamei mele. In timpul separàrii de tatàl meu natural , mama a cumpàrat un imobil doar pe numele ei. Cand s-a recàsàtorit cu actualul meu tatà , ea avea proprietatea deplinà al imobilului si asa a ràmas si panà in prezent.. Pàrintii mei sunt càsàtoriti de circa 38 de ani. Dacà se intamplà ca mama sà plece prima dintre noi, tata are drept la succesiuna acelui imobil, sau doar la ceea ce au fàcut impreunà dupà càsàtorie ? Tata este un om exraordinar, dar el are o fiicà din prima lui càsàtorie si mi-e teamà ca dupà ce nici tata nu v-a mai fi , ea poate actiona succesiunea dupà tatàl ei si ar putea intra in drepturi sub imobilul pe care de 15 ani continuamente doar eu i-am ajutat pe pàrintii mei in orice moment dificil. Và multumesc anticipat pentru disponibilitatea Dvs!
Cel mai recent răspuns: real7 , utilizator 00:25, 13 Februarie 2011
Daca va deceda mama dvs. prima, sotul ei are drept la 1/4 din masa succesorala, care include absolut toate bunurile pe care le are o persoana la data decesului ( deci imobilul despre care vorbiti).
Nu ar avea drept in cazul unui divort/partaj, pt ca bunul este exclusiv al mamei dvs.
Da, in conditiile acestui scenariu, dupa decesul lui, fiica acestuia va veni la mostenirea lui si va culege toata masa succesorala ( 1/4 din imobilul mamei dvs. + alte bunuri ale lui).
Và multumesc mult pentru ràspunsul Dvs! Mai am o micà intrebare, tata este mostenitor legal de un alt imobil , dupà pàrintii lui deja decedati. Sora mea , fiica tatàlui meu, este deja in posesul acelui imobil ce dupà moartea tatàlui ii v-a reveni ca proprietate. Eu am vreun drept legal in acel moment ca mostenitor din partea mamei mele, chiar dacà mama poate sà nu mai fie printre noi ? Imobilul respectiv la ora actualà face parte din masa succesoralà a lui tata, la care cred, are si mama dreptul? Cu mult respect !
Daca decedeaza el primul, se aplica aceleasi procente si dvs. o veti mosteni pe mama dvs. ( intreg imobilul ei + 1/4 din imobilul in care sta sora vitrega).

Ati inteles, depinde de ordinea deceselor.
adutescu a scris:

Da, in conditiile acestui scenariu, dupa decesul lui, fiica acestuia va veni la mostenirea lui si va culege toata masa succesorala ( 1/4 din imobilul mamei dvs. + alte bunuri ale lui).

Sunt de acord cu dv, cu exceptia "va culege toata masa succesorala".
Eu am inteles ca fiica tatalui si @real7 sunt frati buni. Deci, ambii frati (@real7 si sora lui) il mostenesc pe "tatal". Nu?
Nu sunt frati deloc.
Sora este doar a tatalui.
@real7 este doar a mamei.

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa decesul unui parinte marietaciolan marietaciolan Buna dimineata,va rog sa-mi expicati si mie ce mai pot face in urmatorul caz: tata a decedat acum 15 ani,am fost 4 frati dar o sora a decedat si am ramas 3 ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Cote succesiune ppp974273 ppp974273 Buna ziua, Sunt membru nou al forumului si va solicit ajutorul pt a afla in ce cote se imparte mostenitorilor o casa dupa decesul tatalui, tinand cont ... (vezi toată discuția)