avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa decesul unui parinte

Buna dimineata,va rog sa-mi expicati si mie ce mai pot face in urmatorul caz: tata a decedat acum 15 ani,am fost 4 frati dar o sora a decedat si am ramas 3 ,dupa decesul tatalui nu am facut succesiune ,acum mama i-a dat casa unei surori fara sa ne spuna si noua celor doi frati.Intrebarea mea este mai putem face ceva? practic noi am ramas fara nimic din munca parintilor nostrii
Cel mai recent răspuns: marietaciolan , utilizator 09:28, 30 Octombrie 2014
Mama dvs.nu detinea in proprietate tot imobilul asa ca nu avea cum sa "il dea" surorii dvs. Reveniti cu amanunte
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
alla1975, utilizator
stiu ca noi fratii aveam partea tatalui ,din cite stiu sora careia i-a facut mama acte poate sa strice actele daca nu este ingrijita corespunzator ,va rog din suflet sfatuiti-ma ce sa fac pentru a obtine macar partea tatalui nostru ,va multumesc
Nu ati precizat daca acea locuinta despre care faceti vorbire a fost bunul comun al parintilor dvs. ........Daca este doar bunul mamei atunci poate face ce doreste cu locuinta. Daca locuinta a fost bun comun cu tatal dvs. atunci urmati cele de mai jos:

Trebuie sa dezbateti mostenirea de pe urma defunctului dvs.tata. Primii pasi ii puteti face si dvs., nu neaparat mama dvs. Faceti rost de certificatul de deces al tatalui dvs., apoi mergeti la un notariat si faceti o declaratie ca ati acceptat in mod tacit succesiunea defunctului dvs.tata, in calitate de fiica, prin preluare de bunuri si luare in posesie inca de la data decesului. Acelasi lucru trebuie sa il faca si ceilalti doi frati care mai traiesc. Cat despre sora decedata trebuie stiut daca a decedat inaintea tatalui sau dupa.
Daca a decedat inaintea lui, atunci partea ei de mostenire o culeg copiii dansei in calitate de nepoti de fiica predecedata. Daca sora a decedat dupa tatal dvs., dezbateti mostenirea tatalui urmand ca pe certificatul de mostenitor sa apareti toti fratii +mama dvs. (asta in cazul in care nici unul dintre voi nu ati facut cumva declaratii de renuntare la mostenire). In acest ultim caz, proprietari pe casa veti fi in anumite cote dvs.+mama+ceilalti 2 frati+familia surorii dvs. care trebuie sa dezbata si ei mostenirea de pe urma dansei incluzand in masa succesorala cota dansei primita de la tata.
Daca ati facut declaratii de renuntare mostenire nu mai aveti nici un drept la mostenirea tatalui.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
alla1975, utilizator
acea casa este casa parinteasca a mamei,a convietuit cu tata 47ani,mama nu mai are frati,imi amintesc dupa decesul bunicului mama a trecut casa pe ea ,cred ca automat a intrat si tata in drept egal,iar sora care nu mai este a decedat dupa16 ani de la decesul tatalui
scuze am gresit anii de deces,tata a decedat acum 16 ani,iarsora acum aproape un an in urma,deci dupa tata la15 ani

Alte discuții în legătură

Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)