avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... medierea realizata de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

medierea realizata de avocat

Poate avocatul , potrivit atributiilor conferite de legea51/1995 sa realizeze medierea, chiar daca nu are cursuri de mediator?De ce era nevoie de o lege speciala care sa atribuie altor persoane , care pot sa nu aiba cunostinte juridice , acest drept?Pot realiza o buna mediere cei care nu cunosc legislatia?
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 04:31, 17 Februarie 2011
Profesia de mediator nu are drept scop se inluiasca cel de avocat. Mediator trebuie sa aiba studii superioare si se faca cursul avizate de Consiliul mediere.
Art. 75 a legea 192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator stabileste:

Avocatii, notarii publici si consilierii juridici care dobandesc calitatea de mediator potrivit prevederilor prezentei legi pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor la sediul unde isi exercita activitatea.

In cursul mediere partile pot fi asistate de avocat, potrivit art 52, inclusiv cel mediator (art 55)
Avocatul prin lege este mediator. Deci raspunsul clar si sigur este DA UN AVOCAT POATE FACE MEDIERE CHIAR SI FARA CURSURILE DE MEDIATOR.
art. 3 lit. f din Legea 51 / 1995 republicata
Este mediator dar nu in cadrul legea profesia de mediator mentionata pana ca nu fac cursurile. Raspunsul efectiv este DA la intrebara daca poate sau nu sa faca mediere. Dar trebuie sa se lamuresc bine lcururile ca sa nu fac confusia.
Va recomand sa cititi statutul profesiei, impreuna cu hotararile de modificare. O sa vedeti ca tot capitolul referitor la mediere (art. 93-97), ca activitate profesionala a avocatului, a fost abrogat de hotararea UNBR nr. 10/2007 [ link extern ] .

Drept urmare, legea a pastrat acel articol 3 lit f), dar continutul sau nu prea mai exista.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
Fiind si meditor pot sa va raspund in cunostinta de cauza: avocatul nu poate in niciun caz presta servicii de mediere in conditiile legii nr. 192/2006 si legilor de completare a ei. Prevederile din legea nr. 51/1995 se refera la un anumit aspect al medierii si anume incercarea de impacare a partilor, care nu reprezinta medierea in sine. In niciun caz avocatul nu poate face mediere fara cursurile de mediator-asa cum sustine mai sus un coleg. Ceea ce nu cunosc cei care nu au facut acest curs, este ca medierea presupune o serie de proceduri de realizare, pe care avocatul nu le cunoaste si nu are cum sa le utilizeze. Avocatul nu este mediator, el este avocat si atat. Eventual isi poate asista clientul la o mediere. Celor care sustin ca nu poate realiza servicii de mediere o persoana care nu are studii juridice le raspund ca marea diferenta dintre mediere si avocatura este ca rezolvarea unui conflict prin mediere are in vedere interesele partilor, iar rezolvarea prin instanta are in vedere drepturile. Pe de alta parte mediatorul nu incalca drepturile partilor. De asemenea, prin mediere un conflict se rezolva mult mai repede, mai ieftin si in avantajul ambelor parti. Si ar mai fi multe de spus dar nu doresc sa acaparez aces site cu polemica avocat-mediator. Asa cum avocatilor le sunt recunoscute aptitudinile dobandite prin studiul de specialitate ar fi bine sa facem acelasi lucru cu mediatorii. Si chiar daca nu se doreste acest lucru, de catre destul de multe persoane, meditorii vor dovedi in timp cat de importanta este activitatea lor si cat de in folosul oamenilor este, si asta doar daca ne referim la rapiditate si nivelul onorariului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolvent de drept mediator siempreska siempreska Daca am absolvit facultatea de drept si fac cursul de mediator este suficient? Cum ramane cu acea conditie de vechime in munca de 3 ani? (vezi toată discuția)
Despre avantajul mediatorilor Eugen Enescu Eugen Enescu buna ziua, imi permiteti sa intervin cu o informatie despre avantajul mediatorului , daca se recomanda de instanta medierea si este trimis reclamantul la ... (vezi toată discuția)
Mediere???? Anca Toda Anca Toda Buna ziua, Propun spre discutie urmatoru aspect: In conformitate cu art. 3 lit. f din Legea nr. 51/1995, profesia de avocat se exrcita inclusiv prin ... (vezi toată discuția)