ART. 3 alin. (1) lit. f. din Legea 51/1995 spune:" Activitatea avocatului se realizeazã prin:(..) f) activitãti de mediere;
Pe de alta parte, Art. 7. din legea 192/2006 privind medierea prevede " Poate deveni mediator persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are capacitate deplină de exerciţiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei; f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legi.
Sa inteleg deci ca avocatul nu este de drept si mediator....adica acea reglementare din legea 51 trebuie coroborata cu reglementarile din legea medierii?
sau
art. 3 lit. f. reprezinta o exceptie de la legea medierii, avocatul putand direct sa exercite activitati de mediere fara a avea 3 ani experienta, fara a plati acea taxa si fara urmarea unor cursurilor de formare?
Fiecare profesie - atat cea de mediator cat si cea de avocat sunt reglementate de legi diferite. Sunt inca discutii pe acest subiect, ca avocatii sa dobandeasca direct si calitatea de mediator, fara examen, opinie careia ma raliez. Dupa cum ati observat si in textul legii pentru a accede la calitatea de mediator este suficient sa ai studii superioare, nu neaparat juridice. Faptul ca un avocat de multe ori face si mediere volens-nolens poate fi un alt subiect interesant.
Deci pana la urma numai indeplinind conditiile din legea medierii avocatul poate fi mediator? Altfel spus, art. 3 lit f din legea 51 poate fi interpretat ca cele doua profesii nu sunt incompatibile?
Dar e confuz...la sfarsitul art. 3 se spune "activitatile de la alin.1 se exercita numai de avocat daca legea nu prevede altfel". Adica eu inteleg ca medierea se exercita numai de avocat, daca legea nu prevede altfel. Iar legea prevede altfel si anume, ca si alte persoane pot fi mediatori : cei care indeplinesc conditiile de la art. 7 din legea medierii.
Sunt novice in arta interpretarii, dar eu asa deduc. Sper ca la examenul de Barou sa nu ne dea o astfel de grila, cu atat mai mult cu cat in hot UNBR se spune ca nu pot face obiect de examen lucrurile controversate din doctrina si practica....