avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie achizitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie achizitiva

buna seara tuturor!

in primul rand multumiri oamenilor care au creat acest site si celor care pastreaza ritmul de zi cu zi !!! faceti o treba minunata!
am si eu o intrebare la care sper sa primesc si eu un raspuns:
se poate deschide in instanta actiune impotriva unei hotarari judecatoresti (prin care s-a obtinut drept de propietatea prin prescriptie achizitiva)?
mentionez ca , in procesul de obt a acestei hot jud, "proprietarul final"care a avut "grija" de casa si terenul respectiv, s-a judecat cu unul din parinti deoarece actul de proprietate initial era pe numele acestuia; bunul a fost dobandit de parinti in timpul casatoriei, iar unul din ei a decedat, nefacandu-se succesiunea; inainte de a interveni decesul acestuia,cu mult in urma,s-a facut"imparteala" verbal de catre parinti pentru fiecare copil (pentru unii cu acte,pentru altii verbal);
bunul cu pricina in cazul meu , apartinea de drept "propietarului final"; daca ceilalti frati acum doresc parte si din acest bun,pot deschide actiune impotriva hot jud?ce sanse de castig au?
ce se poate face in acest sens?

multumesc din suflet!:)
sper ca am fost explicita si ca nu "am sarit corda" cu prea multe intrebari
Daca am inteles bine situatia de fapt, poate ca ma insel, parintii d-voastra su obtinut dr. de prop prin uzucapiune (precriptie achizitiva) intr-un proces cu unul dintre parintii "adversarilor", doar acesta fiind inscris ca proprietar.
In prezent urmasii ( "adversarii") fostului proprietar doresc sa-si faca partajul bunurilor succesorale si ar dori sa includa si imobilul uzucapat de parintii d-voastra. Daca aceasta este situatia de fapt atunci:
1) Hotararea prin care parintii d-voastra au devenit proprietari are autoritate de lucru judecat art. 1201 C. civ si 166 C. pr. civ. impiedicand punerea din nou in discutie a dreptului de proprietate intre aceleasi parti.
2) Imobilul uzucapat nu face parte din masa succesorala pe care "adversarii" o impart.
3) Nu le datorati nimic "adversarilor" daca aceasta era intrebarea (poate ma insel ?).
Multumesc din nou u.b.i.k.!!!!

exact asa stau lucrurile! Va multumesc mult! :)
("adversarii" sunt fratii tatalui meu; in prezenta traieste doar unul din bunici , pe numele caruia era actul de propietate initial, dar era bun comun al ambilor bunici)
sper sa nu avem probleme cu "mostenitorii" #-o, ma refer la vreun proces !

sanatate si numai bine !
:thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hot.jud.data in partaj - just titlu? dandanaua dandanaua O hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata intr-un proces de partaj judiciar (succesoral) constituie titlu de proprietate - \"just ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala activa fd fd sunt proprietarul unui teren in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a uzucapiunii in proces nu a fost parte adevaratul proprietar ci o terta ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune - impotriva cui este indreptata? claudiuvlad claudiuvlad Buna ziua, Intampin o situatie ciudata cu instantele romanesti prin judecarea spetei uzucapiunii. Am fost pus in proprietate la inceputul anului 2006, prin ... (vezi toată discuția)