in primul rand multumiri oamenilor care au creat acest site si celor care pastreaza ritmul de zi cu zi !!! faceti o treba minunata!
am si eu o intrebare la care sper sa primesc si eu un raspuns:
se poate deschide in instanta actiune impotriva unei hotarari judecatoresti (prin care s-a obtinut drept de propietatea prin prescriptie achizitiva)?
mentionez ca , in procesul de obt a acestei hot jud, "proprietarul final"care a avut "grija" de casa si terenul respectiv, s-a judecat cu unul din parinti deoarece actul de proprietate initial era pe numele acestuia; bunul a fost dobandit de parinti in timpul casatoriei, iar unul din ei a decedat, nefacandu-se succesiunea; inainte de a interveni decesul acestuia,cu mult in urma,s-a facut"imparteala" verbal de catre parinti pentru fiecare copil (pentru unii cu acte,pentru altii verbal);
bunul cu pricina in cazul meu , apartinea de drept "propietarului final"; daca ceilalti frati acum doresc parte si din acest bun,pot deschide actiune impotriva hot jud?ce sanse de castig au?
ce se poate face in acest sens?
multumesc din suflet!:)
sper ca am fost explicita si ca nu "am sarit corda" cu prea multe intrebari
Daca am inteles bine situatia de fapt, poate ca ma insel, parintii d-voastra su obtinut dr. de prop prin uzucapiune (precriptie achizitiva) intr-un proces cu unul dintre parintii "adversarilor", doar acesta fiind inscris ca proprietar.
In prezent urmasii ( "adversarii") fostului proprietar doresc sa-si faca partajul bunurilor succesorale si ar dori sa includa si imobilul uzucapat de parintii d-voastra. Daca aceasta este situatia de fapt atunci:
1) Hotararea prin care parintii d-voastra au devenit proprietari are autoritate de lucru judecat art. 1201 C. civ si 166 C. pr. civ. impiedicand punerea din nou in discutie a dreptului de proprietate intre aceleasi parti.
2) Imobilul uzucapat nu face parte din masa succesorala pe care "adversarii" o impart.
3) Nu le datorati nimic "adversarilor" daca aceasta era intrebarea (poate ma insel ?).
exact asa stau lucrurile! Va multumesc mult! :)
("adversarii" sunt fratii tatalui meu; in prezenta traieste doar unul din bunici , pe numele caruia era actul de propietate initial, dar era bun comun al ambilor bunici)
sper sa nu avem probleme cu "mostenitorii" #-o, ma refer la vreun proces !