avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA

Buna seara!
Am un imobil achizitionat in anul 2003, cu tva dedus integral la achizitie si un auto in leasing din 2007, care se incheie in 2012. Pentru aceste bunuri de capital trebuie sa fac ajustare de tva in decontul lunii ianuarie, in conditiile in care am solicitat scoaterea de la plata de tva cu 01.02.2011?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 15:02, 14 Februarie 2011
da, trebuie sa faceti ajustareasi sa o reflectati in primul decont de TVA in conditiile in care vi s-a aprobat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA
Articol scris pe www.finantevalvea.ro pe 26 ian 2011

[ link extern ]

Exemplul nr. 2 - bun imobil achiziţionat înainte de data aderării

O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal a achiziţionat în anul 2004 o clădire în valoarea de 60.000 lei pentru care a dedus TVA în sumă de 11.400 lei. În ianuarie 2011, solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Întrucât perioada de ajustare prevăzută de art. 161 „Dispoziţii tranzitorii” din Codul Fiscal, respectiv 5 ani pentru bunuri imobile achiziţionate înainte de data aderării la UE a expirat, persoana impozabilă nu efectuează ajustarea taxei deduse la achiziţia bunului imobil.

1. pentru imobil nu se ajusteaza nimic, in conditiile in care a fost achizitionat in 2003, inainte de data aderarii si nu a suferit modernizari cu o valoarea mai mare de 20% din valoarea imobilului.

2.pentru autovehiculul achizitionat in leasing, nu veti mai avea drept de deducere a tva aferenta ratelor, incepand cu 1 februarie 2011.
in ceea ce priveste ajustarea, deocamdata acest bun nu reprezinta unul de capital pentru dvs., intrucat nu dvs. sunteti proprietarul sau, ci firma de leasing.
dupa transferul dreptului de proprietate, veti fi obligat sa ajustati toata taxa dedusa, incepand cu avansul si terminand cu toate ratele de leasing pana la momentul trecerii la regimul special de scutire.
pe langa acest lucru trebuie reclaculata valoarea fiscala a mijlocului fix prin includerea in valoare a sumei tva care se ajusteaza, respectiv a taxei aferente ratelor viitoare pentru care nu veti avea drept de deducere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)
Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a. LauraB77 LauraB77 In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015. ... (vezi toată discuția)