avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale intrebare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

intrebare

Buna seara.A s dorii sa preiau o afacere mai explicit o firma cu datorii si doresc si eu sa stiu daca pot sa preiau acea firma tinandu-se seama ca mai am o firma care este SRL iar acea firma pe care doresc sa o preiau este SNC, dar eu doresc sa stiu daca pot fi administrator si la cealalta adica daca este freun impediment intrucat mai am una.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 15:39, 14 Februarie 2011
Doar daca sunt concurrenti nu poti sa fi administratorul de cele doua societati.

S.N.C. este utilizata ca instrument juridic pentru implicarea in afaceri comerciale, atat de catre persoanele fizice, cat si de catre persoanele juridice.

Legea 31/1990 privind societatilor comerciala
Art. 82
(1) Asociatii (a SNC) nu pot lua parte, ca asociati cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.

Art. 197

(1) Societatea (de RL) este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

(2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.



Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Fiind o societate in nume colectiv se subintelege ca sunt cel putin doi asociati (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice si juridice).
Legea privind societatile comerciale permite (avand acordul celorlalti asociati) sa aveti calitatea de asociat unic intr-o SRL si sa fiti asociat in SNC… Altfel spus: puteti prelua SNC daca sunteti asociat cu cineva.
E prohibit dreptul de a fi asociat unic in doua SC…
Administrator puteti fi: contractul de societate contine prevederi referitoare la persoana / persoanele care administreaza si reprezinta societatea.

Sigur, dupa ce o preluati o puteti transforma in alta forma de societate comerciala – respectand conditiile de forma, de fond si de publicitate prevazute de lege pentru constituirea societatii in noua forma – dar si in SRL daca o transformati nu puteti fi asociat unic, doar administrator.
Pe mine, cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca e vorba de un SNC cu datorii !..

Contactati un avocat, deoarece luucrurile sunt sensibil diferite fata de un SRL.
in cazul snc este atrasa in aumite conditii raspunderea patrimoniala a asociatilor ca persoana fzica, ca si in cazul pfa, de exemplu. Nici raspunderea penala nu este exclusa. in consecinta, primoris are foarte mare dreptate, consultati un avocat, inainte de a lua o decizie privind snc in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic ewe ewe In cazul unui SRL, asociatul unic, care este si administrator, poate fi angajat cu CIM pe post de agent vanzari? Dar in cazul in care un SRL are 2 asociati , ... (vezi toată discuția)
Asociat la mai multe societati comerciale letstrycj letstrycj Buna dimineata. As dori sa stiu daca exista un numar maxim de societati comerciale la care poate fi asociata o persoana. (si baza legala). Multumesc. (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)