avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dilema autorizare termoizolare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dilema autorizare termoizolare apartament

Buna ziua,
ma adresez dvs. cu urmatoarea problema careia sincer nu pot sa-i dau de cap, poate ma ajuta cinva cu experienta juridica.

In contextul in care pretul gazelor si energiei termice creste in continuu, am considerat ca este foarte util sa iau masuri de izolare termica exterioara a apartamentului (etaj 5 din 10) pentru reducerea pierderilor de caldura si costurilor. Este o masura care este sustinuta de toate strategiile de dezvoltare la nivel european si national, insa din pacate prea putin clar reglementata prin legislatie. Este adevarat ca Legea 230/2007 prevede ca "Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri", insa nu se prevede in nici un fel modul practic in care se va pune in aplicare aceasta prevedere sau gradul de obligativitate.
Acum ma flu in urmatoarea dilema: intentionez sa fac aceasta termoizolare legal (si va rog in raspunsurile dvs sa tineti cont de aceasta premisa si totodata sa nu-mi sugerati izolarea interioara, toti specialistii consultati dezaproba aceasta masura si am vazut si eu consecintele negative a unei astfel de izolari interioare la un bloc din placi de beton). Din cate m-am interesat insa nu voi obtine niciodata autorizatie pentru izolarea unui singur apartament, desi in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). Totodata este foarte putin probabil ca asociatia va decide izolarea intregului bloc in viitorul apropiat. Astfel ma vad obligat sa cheltui foarte mult pe caldura (si mai mult in viitor) fara sa am posibilitatea legala de a reduce aceste costuri. Stiu ca fatada blocului este parte comuna, dar interiorul apartamentului si dreptul de a beneficia de conditii bune cu costuri cat mai scazute este al meu. Va rog sa-mi raspundeti dvs. cum vedeti rezolvarea juridica a acestei probleme in care deciziile (sau indecizia) asociatiei asupra partilor comune influenteaza conditiile de trai in proprietate mea si chetuielile mele. Ma intereseaza o cale legala fie de a obtine autorizatia de constructie pentru mine fie de a obliga asociatia sa realizeze anveloparea intregului bloc. Stiu ca este vorba de reticenta tuturor de a plati aceste lucrari, dar ma gandesc ca oricum faptul ca esti proprietar la bloc implica sa participi la cheltuieli comune, chiar daca nu esti de acord cu ele, ramand insa demonstrarea necesitatii acestor lucrari.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 17:22, 21 Februarie 2011
Pe toate le stiti si totusi aveti o dilema. :)
Stiti ca fatada este proprietate comuna, stiti ca va trebuie autorizatie de la primarie pe care nu o veti primi, stiti ca proprietarii au datoria sa intretina si sa modernizeze condominiul, dar sa pastreze aspectul unitar si armonios al cladirii, stiti ca proprietarii trebuie sa contribuie la cheltuielile comune si ca vecinii dv. nu vor in totalitate s-o faca, stiti ca asociatia nu s-ar misca nici cu "iota" mai incolo pentru acest interes comun, in fond al tuturor proprietarilor....... si cu toate astea nu stiti cum sa faceti sa fie bine si sa aveti apartamentul izolat corect, prin exterior.

In aceste conditii nu aveti cum, dar numai schimband fara riscuri una sau doua din datele de mai sus veti reusi. Sa schimbati conducerea asociatiei cu alta mai determinata sa faca aceasta lucrare si care sa si planifice cum strange banii pentru asemenea lucrare sau sa se implice impreuna cu primaria in cadrul Programului National de Reabilitare a locuintelor....si care sa si stie cum sa-i determine pe restul proprietarilor sa achite acesti bani.
Sau poate nu sa schimbati conducerea asociatiei, ci s-o impulsionati, impreuna cu alti vecini care va impartasesc aceasta dorinta.

De cele nelegale ati zis ca nu vreti sa auziti, asa ca nu vi le spun....:)
Va multumesc mult pentru raspuns. Din pacate programul national de reabilitare este cazut complet deocamdata (suntem incrisi acolo, s-au dat chiar bani de avans, pe care ulterior ni i-au restituit), iar de schimbarea conducerii asociatiei ....treaba grea. Nu stiu daca reabilitarea necesita 100% aprobare din partea proprietarilor, dar au fost probleme si la inscrierea in Programul de reabilitare, unii fiind reticenti.
Totusi nu este nici o cala legala prin care sa se demonstreze ca aceasta reabilitare termica este absolut necesara si astfel sa devina obligatorie? Sau o cale de atac prin care eu sa demonstrez ca aceasta inactiune la spatiile comune imi aduce mie ca proprietar prejudicii in spatiul interior, si mi se incalca dreptul de utilizare a proprietatii mele in bune conditii? De exemplu pe peretii dinspre exterior am igrasie si mucegai de care nu scap in nici un fel, si se pune in pericol sanatatea mea si a familiei mele.
Inca o intrebare oarecum legata: tevile comune de apa sunt vechi, peste 30 ani, si sunt peticite tot timpul. Foarte frecvent se intampla accidente pe instalatiile si ne trezim cu peretii udati si patati. Cine plateste reparatia peretilor si cum pot fi constransi? Poate fi obligata asociatia sa schimbe tevile de apa?

Va multumesc
Raspunsul este acelasi ca si in cazul termoizolarii peretilor.
Alegeti-va alta conducere cu mai mult simt gospodaresc ca altfel o sa cada blocul pe dv. cu asta pe care o aveti acum.

Proprietarii nu vor sa dea niciodata bani pentru reparatii pana cand ii afecteaza direct si atunci tipa din toti rarunchii.

Multumesc de raspuns, dar ma intereseaza si un raspuns mai avocatesc la intrebarea:
Exista o cale de atac prin care eu sa demonstrez ca aceasta inactiune la spatiile comune imi aduce mie ca proprietar prejudicii in spatiul interior, inclusiv afectarea sanatatii, si mi se incalca dreptul de utilizare a proprietatii mele in bune conditii?

In alta ordine de idei pentru termoizolatiile facute inainte de modificarea Legii privind constructiile, ar putea fi probleme?Ma gandesc ca este o cale sa scapi de o eventuala amenda daca spui ca lucrarea a fost facuta inainte in 2008 de exemplu
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Selenus, utilizator
Interventie moderator
Cred ca ar trebui sa puneti aceasta intrebare la Drept civil, sectiunea fiind mai frecventata de avocati, dar puneti intrebarea de asa natura, referindu-va mai mult la aspectul juridic al problemei, incat sa nu o trimita moderatorul tot aici. :)

Alte discuții în legătură

Izolare fata aprtamnet bloc - este necesara autorizatie de constructie? Selenus Selenus Buna ziua, intrucat programul de reabilitare termica este un mare chix, am hotarat sa analizez optiunea de placare cu polistiren a partii din fatada blocului ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie apartament bloc ContSters138306 ContSters138306 Buna ziua. Suntem posesorii unui apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din sectorul 6. Am dori sa realizam o lucrare de termoizolatie exterioara, dar ... (vezi toată discuția)
Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)