avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare firma - probleme
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare firma - probleme

Buna ziua,

Am intentionat sa deschid o firma (SRL), impreuna cu un asociat. Am urmat toti pasii dictati de la ORC iar astazi, cand s-a tinut sedinta, am fost anuntat ca s-a dat respingere cererii de imnatriculare, pe motiv ca asociatul meu are ceva legat de cazierul fiscal.
Am dorit sa aflu ce probleme sunt si mi s-a spus ca informatiile fiscale sunt confidentiale si ca pot fi obtinute doar pentru solicitant. Cel care urma sa-mi fie asociat s-a interesat si a aflat ca este inregistrat cu o firma care nu mai are activitate si ca, in conformitate cu legea, aceasta este cauza pentru care s-a respins cererea mea.
La ORC mi s-a spus ca toti banii cheltuiti de mine sunt pierduti, ca nici numele firmei nu mai este disponibil si ca nu pot recupera nimic, urmand ca sa platesc din nou totul.
Doresc sa stiu ce pot face in aceste conditii, dat fiind ca am achitat toate taxele, comisioanele si serviciile cu buna credinta, pe de-o parte, si fara sa am posibilitatea sa evit o situatie de acest gen (de exemplu verificarea "fiscala" a eventualilor asociati).
Sunt eu "sanctionabil" material pentru lucruri de care nu pot avea cunostinta?
Care poate fi culpa mea in acest caz?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lovistean , utilizator 10:29, 20 Februarie 2011
Verificarea cazierului fiscal s-a facut dupa ce ati depus actele si ati platit taxele ,astfel ca , dosarul s-a judecat, s-a dat hotarare de respingere si taxele nu se mai pot recupera . Culpa este a dvs. ca nu v-ati ales partenerul cared trebuie . Trebuia sa-l intrebati pe partener daca a mai avut vreo firma si daca are datorii la stat.Pe viitor puteti solicita cazierul fiscal anterior introduicerii dosarului .

Acum o luati de la capat cu rezervarea de nume.
Av.Ioana Cazacu
Multumesc pentru raspuns.
Eu am urmat indrumarile celor de la ORC, care au lasat verificarea fiscala pe ultimul loc. Pentru aceste indrumari am si platit 120 RON, tot la ORC. Iar cei de acolo nu m-au anuntat in legatura cu eventualel riscuri de orice natura.
In legatura cu partenerul gresit ales, acesta NU ARE DATORII la stat, nu a avut nicio incalcare a reglementarilor fiscale si nici nu avea cunostinta de statutul sau de "infractor financiar" pana azi.
Este cel putin ciudat ca ORC, care tine de Ministerul Justitiei, face asemenea erori de indrumare a celor care intentioneaza sa infiinteze firme.
Nu vreau sa ajung la concluzia ca, in perfecta cunostinta de cauza, ORC isi permite sa "stoarca" bani de la cei care le trec pragul si sa ridic a epoi din umeri, pe un sistem asemanator inselatoriilor.
Exista posibilitatea sa reclam acest lucru undeva? Sau trebuie, ca de obicei, sa accept situatia ca fiind tipic romaneasca?X-(

Nu vreau sa fiu malitios, dar ati beneficiat de consultanta pentru care ati platit !.
Inclusiv pe acest forum s-a discutat destul de mult cu privire la nivelul de calitate al diverselor servicii de consultanta..

Situatii similare apar si in cazul celor care incearca sa scape de firme cu datorii si sunt interesati doar de oferta cea mai ieftina.
Exista persoane care considera ca au sanse mai mari de a "prinde" un client, daca-i dau doar vestile bune si reduc la minim timpul alocat discutiei cu acesta.

Va rog sa nu ma intelegeti gresit, insa nu exista un checklist al informatiilor ce trebuie furnizate in cadrul consultantei, iar nivelul de calitate al acestui serviciu se raporteaza in mod direct la nivelul de experienta si de pregatire al consultantului.
Cred ca inteleg punctul Dv. de vedere, dar din pacate nu-l pot accepta in totalitate.
#-oAsta pentru ca ORC nu este o intreprindere privata, cu interese comericiale in primul rand. Este o institutie a statului, care, prin definitie, este dedicata cetatenilor. Din aceasta cauza nu sunt de acord cu afirmatia reducerii timpului de discutie cu un 'client". In plus, nici pe documentele afisate in sediu nu se specifica ceva in sensul protejarii intereselor celor interesati. :O
Pe de alta parte, asociatul meu nu a fost nici el informat in vre-o forma de faptul ca a tine o firma in inactivitate atrage dupa sine "patarea" cazierului fiscal, atata timp cat firma respectiva nu are nicio datorie sau alte probleme financiare. Este ca si cum orice cetatean se gaseste in situatia unei condamnari de care nu are cunostinta si, pe cale de consecinta, posibilitatea de a se apara. Nu este dreptul la aparare un drept constitutional?
In alta ordine de idei, eu nu mai pot inscrie firma sub numele ales initial, pentru ca este deja rezervata chiar de mine! Asadar, sa nu-ti iei campii cand constati asa ceva? X-(
asta inseamna ca pe firma respectiva are datorii.

Alte discuții în legătură

Dizolvarea societate ContSters135817 ContSters135817 Buna ziua.Acum 3 ani mi'am deschis o societate comerciala, insa aceasta societate comerciala nu a functionat niciodata-am deschis'o pt ca eram student si ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva LuckyStela LuckyStela Buna ziua! In 2005 am infiintat un SRL, am activat pe ea 4 luni. Contabila nu a depus nimic desi a fost platita, asta am aflat mai tarziu. Din diverse motive ... (vezi toată discuția)
Cazier fiscal lemia50 lemia50 Am vrut sa infiintez o firma si,avocata care se ocupa mi-a adus raspuns ca nu se poate pentru ca am cazier fiscal,fara alte lamuriri.Nu stiu sa am datorii la ... (vezi toată discuția)