Am intentionat sa deschid o firma (SRL), impreuna cu un asociat. Am urmat toti pasii dictati de la ORC iar astazi, cand s-a tinut sedinta, am fost anuntat ca s-a dat respingere cererii de imnatriculare, pe motiv ca asociatul meu are ceva legat de cazierul fiscal.
Am dorit sa aflu ce probleme sunt si mi s-a spus ca informatiile fiscale sunt confidentiale si ca pot fi obtinute doar pentru solicitant. Cel care urma sa-mi fie asociat s-a interesat si a aflat ca este inregistrat cu o firma care nu mai are activitate si ca, in conformitate cu legea, aceasta este cauza pentru care s-a respins cererea mea.
La ORC mi s-a spus ca toti banii cheltuiti de mine sunt pierduti, ca nici numele firmei nu mai este disponibil si ca nu pot recupera nimic, urmand ca sa platesc din nou totul.
Doresc sa stiu ce pot face in aceste conditii, dat fiind ca am achitat toate taxele, comisioanele si serviciile cu buna credinta, pe de-o parte, si fara sa am posibilitatea sa evit o situatie de acest gen (de exemplu verificarea "fiscala" a eventualilor asociati).
Sunt eu "sanctionabil" material pentru lucruri de care nu pot avea cunostinta?
Care poate fi culpa mea in acest caz?
Din pacate institutiile statului exista si sunt sustinute de cei care intrepind sau macar incearca sa intreprinda actiuni din care sa rezulte plus valoare.
in cazul in care nu contestati masura de respingere, puteti sa solicitati insa sa vi se restituie c/val serviciilor de care nu ati beneficiat - publicare in M Oficial de exemplu este o suma deloc de neglijat si nu numai.
Este eronat ca ati pierdut si valabilitatea denumirii de firma, aceasta are 3 luni valabilitate de la data emiterii, asa ca daca nu sunteti dezarmat puteti si continuati procedura insa.... de unul singur sau prin cooptarea unui alt asociat.
PS cazierul fiscal nu este necesar a fi obtinut de catre si prin intermediul ONRC, se poate solicita de catre orice persoana si se elibereaza pe loc cu conditia achitarii sumei de 20 lei la trezorerie. Macar asa va puneti la adapost de un eventual refuz.
1) ONRC NU este o institutie a statului, este o strutocamila: o asociatie a firmelor romane sub obladuirea MJ.
2)Cel putin la Bucuresti platesti verificarea INAINTE sa depui toate actele, stai 10 min si astepti iar daca-s probleme nu ti se primeste dosarul mai departe.
In provincie se practica exact cum a descris @lovistean.
In aceasta structura / strutocamila lucreaza oameni cu mentalitate de "angajat la stat" si cam asta fac stau ca de gandit nu au cu ce.
Mai grav e ca aceasta institutie iti pune la dispozitie si o serie de fromulare iar in continutul acestora - la declaratia pe proprie raspundere ma refer acum nu este mentionat ca in cazul in care in cazierul fiscal sunt mentiunile de la art... la art.... ai interdictie de a fi asociat/administrator"
Legile nu le facem noi, regulile nici atat, dar totusi..... nicaieri nu este mentionat pe nici o usa in nici un afis meschin ca inactivitatea fiscala a unei societati iti poate dauna in viitor.
=D>Am aplaudat raspunsul Dv., din doua motive: In primul rand, pentru ca mi-a clarificat ceva: semnificatia "de pe langa Tribunalul...." din denumirea ORC.
Dar, in acelasi timp, as intreba (cu putina rautate, recunosc...) sa inteleg ca si in cazul Parchetelor este aceeasi situatie? Pentru ca si Parchetele au in denumire "de pe langa....." - si imi puteti intelege intrebarea vazand alte postari ale mele...
Acest "de pe langa..." m-a facut sa cred ca ORC este parte integranta din M.J., deci este o institutie a statului.
Pe de alta parte, in antetul rezolutiei de respingere a cererii mele apare clar:
ROMANIA
MINISTERUL JUSTITIEI
OFICIUL NATIONAL AL REGISTRULUI COMERTULUI
Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul ......
De aceea am crezut (si inca mai cred) ca ORC este institutie a statului. Altfel antetul ar fi o dovada de asumare falsa de identitate...sanctionata penal, din cate stiu.
In al doilea rand, aplaud ca la Bucuresti, cel putin, practica este una care mi se pare NORMALA: Inainte de a-ti incasa toate taxele si tarifele ti se spune daca sunt probleme si ca dosarul nu poate sa mearga mai departe.
Si eu am platit inainte verificarea fiscala a mea si a asociatului, dar dosarul a mers mai departe si am fost "sanctionat" prin respingerea cererii.
Faptul ca in doua locatii diferite ale aceleiasi organizatii se aplica reguli diferite demonstreaza ca intr-una din locatii se greseste si de aceea am speranta ca voi putea sa reusesc ceva in sensul apararii drepturilor mele si ca cine mai vizualizeaza acest subiect poate evita o situatie similara.
Firma inactiva
LuckyStela
Buna ziua!
In 2005 am infiintat un SRL, am activat pe ea 4 luni. Contabila nu a depus nimic desi a fost platita, asta am aflat mai tarziu. Din diverse motive ... (vezi toată discuția)
Cazier fiscal
lemia50
Am vrut sa infiintez o firma si,avocata care se ocupa mi-a adus raspuns ca nu se poate pentru ca am cazier fiscal,fara alte lamuriri.Nu stiu sa am datorii la ... (vezi toată discuția)