avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare firma - probleme
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare firma - probleme

Buna ziua,

Am intentionat sa deschid o firma (SRL), impreuna cu un asociat. Am urmat toti pasii dictati de la ORC iar astazi, cand s-a tinut sedinta, am fost anuntat ca s-a dat respingere cererii de imnatriculare, pe motiv ca asociatul meu are ceva legat de cazierul fiscal.
Am dorit sa aflu ce probleme sunt si mi s-a spus ca informatiile fiscale sunt confidentiale si ca pot fi obtinute doar pentru solicitant. Cel care urma sa-mi fie asociat s-a interesat si a aflat ca este inregistrat cu o firma care nu mai are activitate si ca, in conformitate cu legea, aceasta este cauza pentru care s-a respins cererea mea.
La ORC mi s-a spus ca toti banii cheltuiti de mine sunt pierduti, ca nici numele firmei nu mai este disponibil si ca nu pot recupera nimic, urmand ca sa platesc din nou totul.
Doresc sa stiu ce pot face in aceste conditii, dat fiind ca am achitat toate taxele, comisioanele si serviciile cu buna credinta, pe de-o parte, si fara sa am posibilitatea sa evit o situatie de acest gen (de exemplu verificarea "fiscala" a eventualilor asociati).
Sunt eu "sanctionabil" material pentru lucruri de care nu pot avea cunostinta?
Care poate fi culpa mea in acest caz?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lovistean , utilizator 10:29, 20 Februarie 2011
Atata vreme cat, conform reglementarilor in vigoare, obtinerea cazierului fiscal al asociatilor este EXCLUSIV in sarcina ORC (nimeni nu poate obtine cazierul fiscal in nume propriu pentru infiintarea unei firme), atata vreme cat verificarea cazierului fiscal este prealabila inscrierii in Registrul Comertului, atata vreme cat plata pentru obtinerea cazierului fiscal am facut-o inainte de punerea pe rol a soutionarii cererii mele, consider ca este ce putin absurd sa fiu pus in fata unui fapt implinit: respingerea cererii mele de inscriere/inmatriculare a firmei, fara posibilitatea de a remedia ceva in actele constitutive si a recupera vreuna din taxele platite de mine, cu buna credinta si "indrumat" contra cost de ORC.#-o
Principial vorbind, va dau dreptate.
Insa, in acest caz, concluzia care se desprinde este aceea ca sistemul si procedurile sunt concepute prost.

Daca este sa discutam pragmatic si la obiect si daca considerati ca efortul este justificat, atunci trebuie sa stiti ca aveti dreptul de a contesta rezolutia ORC in termen de 15 zile, la Tribunal.
Mai multe decat s-au spus, deja, nu se mai pot spune !..
In orice caz, solutia nu o veti gasi postand din nou aici.
Ramane sa va decideti ce veti face in continuare. Lasati lucrurile asa cum sunt, sau faceti contestatie !?..
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Primoris SRL, Consilier juridic
Contestarea deciziei ORC de respingere nu are sens, in cazul meu, pentru ca inregistrarea din cazierul fiscal al asociatului mei este valabila, probabil inca, nu stiu cat, pentru ca nu se stie cand a fost inregistrata.

Desigur, hotararea luata a fost de inregistrare a unei alte firme, cu alta denumire, asa cum am aratat anterior.
Pentru ca sunt intr-o faza avansata cu acest demers, poate e bine sa se stie ca, in acest moment, pentru stabilirea sediului in acelasi loc (adica la mine acasa) a trebuit sa dau in plus, in forma autentica, o declaratie pe propria raspundere ca in imobil pot desfasura activitate mai multe societati comerciale. Asta pentru ca la finante apare contractul initial de comodat, incheiat cu firma care nu exista (respinsa la inregistrare).
Repet, ca multe din sistemele de la noi sunt dereglate stim cu totii. Dar aici nu mai este dereglare, este HAOS total.
Pe forum nu cautam in mod special o solutie, pentru ca nu aici se rezolva problemele de functionare. Principalul scop a fost sublinierea acestor anomalii incredibile pentru perioada in care se manifesta.
Multumesc pentru raspunsuri si sper ca vizualizarile sa foloseasca altora.
Am avut si eu o situatie similara la sfarsitul anului trecut.
Declararea inactivitatii fiscale a unei societati din ofiuc de catre AFP se face doar daca societatea nu si-a depus situatiile financiare trei luni consecutiv.
In conformitate cu prevederile OUG 79/2001 (cazierul fiscal) art. 2 pct.2 lit b (citez din memorie) se inscriu in cazierul fiscal atat al persoanei juridice cat si in cazierul fiscal al reprezentantilor legali. acest lucru se face in temeiul unui ordin al ministrului de finante.
Ceea ce este bizar e faptul ca in cazul in care se indeplinesc conditiile de a activa societatea, doar din caziurul fiscal al societatii se radiaza fapta
in cazierul reprezentantilor legali fapta ramane 5 ani mentionata.
Apreciez ca este o masura abuziva a statului, este o incalcare a dreptului la proprietate, o incalcare a dreptului la desfasurarea unei activitati.

PS Asociatul dvs nu a fost notificat pentru ca ordinul ministrului a fost publicat in Monitorul Oficial si deci..... opozabil tuturor.

Contestati masura, se face o plingere si se depune la ONRC cu formular de mentionare, se achita o taxa modica si in 3 zile directorul ONRC este obligat sa inainteze dosarul la tribunal.
Veti fi citat sa achitati o taxa de timbru de 39 lei si timbru judiciar de 0,3 lei.
Solutia nu o cunosc - in cazul meu asociatul cu cazierul "patat"a facut o cerere de interventie prin care a motivat ca nu este reprez legal al societatii cu cazier (fiind inregistrata demisia din 2008). Acum, astept solutia.
Bafta
Incepusem sa cred ca nu am capacitatea intelectuala de a intelege.
M-a bucurat foarte tare sa constat ca situatia mea nu este singulara, chiar daca regret ca si altii au avut parte de ea.

Acest lucru imi intareste convingerea ca INSTITUTIILE STATULUI continua sa se comporte intr-un mod pe care nu am cu ce sa-l aseman.
Din povestirile bunicilor, se pare ca nici "boierii" blamati si condamnati de comunism nu faceau lucruri similare. Pentru ca, in mod sigur, erau educati in spiritul bunului simt.
NU cred ca voi apuca sa identific un punct de revenire din aceasta situatie. Daca nu pentru mine, macar pentru copiii copiilor mei (daca vor ramane in Romania).
Nu pot comenta mai mult, si simpla afirmare a regretului ca m-am nascut aici nu ajuta la nimic.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
lovistean, utilizator

Alte discuții în legătură

Dizolvarea societate ContSters135817 ContSters135817 Buna ziua.Acum 3 ani mi'am deschis o societate comerciala, insa aceasta societate comerciala nu a functionat niciodata-am deschis'o pt ca eram student si ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva LuckyStela LuckyStela Buna ziua! In 2005 am infiintat un SRL, am activat pe ea 4 luni. Contabila nu a depus nimic desi a fost platita, asta am aflat mai tarziu. Din diverse motive ... (vezi toată discuția)
Cazier fiscal lemia50 lemia50 Am vrut sa infiintez o firma si,avocata care se ocupa mi-a adus raspuns ca nu se poate pentru ca am cazier fiscal,fara alte lamuriri.Nu stiu sa am datorii la ... (vezi toată discuția)