avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cazier fiscal
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cazier fiscal

Am vrut sa infiintez o firma si,avocata care se ocupa mi-a adus raspuns ca nu se poate pentru ca am cazier fiscal,fara alte lamuriri.Nu stiu sa am datorii la stat decat niste amenzi de circulatie si 2-3 declaratii fiscale nedepuse pentru o firma la care sunt actionar.As vrea sa va intreb:
-unde pot afla pentru ce am cazier fiscal?
-cum se poate anula sau inlatura acest cazier,care este termenul?(banuiesc ca nu voi ramane pe viata cu aceasta interdictie)
-pentru neregulile mentionate mai sus se poate avea cazier fiscal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: enghin_36508 , utilizator 11:40, 16 Mai 2014
mergeti la finante si cereti o simulare pe numele dvs. pentru angajare sau sa faceti o noua firma sau intrati pe saitul ORC si cereti avocatei Numarul de inregistrare a inmatricularii firmei ca sa intrati la stadiu dosar si cititi ce nu e in regula .
Cazierul fiscal al contribuabililor reprezinta un mijloc de evidenta si urmarire a disciplinei financiare a acestora. Scopul acestuia este de a preveni si de a combate evaziunea fiscala precum si de a intari administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. In cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara.
Nedepunerea timp de un semestru (6 luni ) a declaratiilor fiscale duce la declararea firmei ca inactiva fiscal .Inactivitea fiscala a unei firme se inscrie atat in cazierul fiscal al firmei cat si al administratorului acesteia.

- Ordonanta 75/2001 rep. privind organizarea cazierului fiscal;
- HG 31/2003 cu modificari, normele de aplicare a OG 75/2001
In conformitate cu art. 2 din OG 75/2001 rep, :
(1) În cazierul fiscal se ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, denumiţi în continuare contribuabili.
(2) În cazierul fiscal al persoanelor fizice şi juridice se înscriu şi:
a)atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin decizie a organului fiscal competent rămasă definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau prin hotărâre judecătorească, după caz;
b) inactivitatea fiscală, declarată potrivit legii.
NOTA:
1. Inactivitatea fiscala care se inscrie in cazierul fiscal nu este aceeasi cu suspendarea activitatii care se declara la ORC in temeiul legii 31/1990 rep. (pentru o perioada de max. 3 ani);
2. inactivitatea fiscala se inscrie in cazierul fiscal atunci cand contribuabilii:
a) nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal depistarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat faptul că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.
DE RETINUT:
In cazul situatiei declararii de catre ANAF a inactivitatii fiscale a unei firme ( pentru ca nu a depus intr-un semestru nici o declarattie, inclusiv declaratiile pe zero):
inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice cat si al reprezentantilor legali ai personei fizice in speta al administratorilor.
CONSECINTELE INSCRIERII UNOR FAPTE IN CAZIERUL FISCAL
(1) Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:
a) la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi;
b) la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora;
c) la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi;
d) la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari;
e) la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi şi acţionari.
ADICA, daca avem inscrise fapte de aceasta natura in cazierul fiscal, mai pe scurt:
- nu vom mai putea fi administratori intr-o noua firma;
- nu vom mai putea sa ne infiintam nici macar PFA-uri;
- nu vom mai putea cesiona actiuni sau parti sociale (noi cei care avem inscrise fapte in cazierul fiscal);
- nu vom mai putea coopta in firma noi asociati sau actionari.
SCOATEREA DIN EVIDENTA A CAZIERULUI FISCAL
Conform art.7 din OG 75/2001 (1)Contribuabilii care au înscrise date în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b) a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
c) nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate aceste fapte;
d)decesul, respectiv radierea contribuabilului.
(2) În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) există şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă

DE ASEMENEA, ATENTIE SI LA ART.10 SI 11
10.(1) Contribuabilii care figureaza in evidenta cazierului fiscal pot cere rectificarea datelor inscrise, daca acestea nu corespund situatiei reale ori inregistrarea lor nu s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale.
(2) Cererea de rectificare, insotita de acte doveditoare, se adreseaza unitatii fiscale care a emis certificatul de cazier fiscal.
(3) Organele fiscale vor comunica contribuabililor modul de solutionare a cererii de rectificare in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
(4) Organele fiscale sunt obligate sa verifice sustinerile contribuabililor si, daca constata ca in cazierul fiscal s-a facut o inregistrare gresita, iau masuri de rectificare a datelor si comunica sau elibereaza un nou certificat de cazier fiscal in locul celui contestat.
(5) Certificatul de cazier fiscal eliberat in conditiile alin. (4) este scutit de taxa de timbru.
Art. 11.
(1) Contribuabilii carora li s-a respins cererea de rectificare pot introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia se poate introduce si in cazul in care eroarea inregistrarii in cazierul fiscal nu se datoreaza organelor fiscale.
(2) Contestatia se solutioneaza de catre tribunal, Sectia de contencios administrativ in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul contribuabilii, fara procedura prealabila.
(3) Contestatia este scutita de taxa de timbru.
(4) Hotararea prin care se solutioneaza contestatia este definitiva si irevocabila.
(5) In caz de admitere a contestatiei instanta va trimite o copie de pe hotararea organului fiscal in vederea rectificarii cazierului fiscal.


Sursa: [ link extern ]
In cele de mai sus exista o MICA ABERATIE din cauza interpretarii inadecvate .

Puteti avea calitatea de asociat al unei societati chiar daca aveti cazier fiscal si in el este inregistrata inactivitatea fiscala.

Legea 31/1990 arata clar INFRACTIUNILE pentru care ati incasat o condamnare si din cauza carora nu puteti detine aceasta calitate . Simpla inscriere in cazierul fiscal a inactivitatii fiscale nu atrage si interdictia de a avea pe viitor calitatea de asociat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate oanalumi oanalumi Am un SRL din 2005, care nu a functionat decat o luna. Din 2008, de prin august, nu am mai depus balantele si bilanturile, care de altfel erau pe 0, (nu am ... (vezi toată discuția)
Inactivitatea firmei Rodica Ciolca Rodica Ciolca Ce se intampla cu o societate comerciala care a fost declarata inactiva? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratii societate suspendata peridot peridot Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ce priveste situatia de mai jos. Am o societate infiintata in aug 2006 pe care nu am desfasurat nici un fel de ... (vezi toată discuția)