avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA-Pensii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA-Pensii

Exista vreo obligativitate in privinta inregistrarii unui pfa la vreunul din fondurile de pensii?

Daca raspunsul este nu, ce imi recomandati, avand in vedere faptul ca momentan nu am un contract individual de munca.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
barsani2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 13:52, 27 Noiembrie 2009
Persoanele fizice autorizate sunt obligate sa contribuie la sistemul public de pensii, deci daca au sub 35 de ani, si la cel privat (pilonul 2). Cand v-ati autorizat si cati ani aveti?

Indiferent de cele de mai sus, oricine poate adera la un fond de pensii private facultative (pilonul III).
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
M-am autorizat in mai 2007 si am 25 ani. Trebuie specificat si faptul ca pana in noiembrie 2007 am avut si contract individual de munca.
Daca este obligatoriu, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez conform legii?
Acum e cam tarziu, erati obligat sa aderati in perioada initiala (septembrie-februarie), iar acum cu siguranta ati fost repartizat aleatoriu. Nu ati primit instiintare acasa?
Andreea Lisievici a scris:

Persoanele fizice autorizate sunt obligate sa contribuie la sistemul public de pensii, deci daca au sub 35 de ani, si la cel privat (pilonul 2). Cand v-ati autorizat si cati ani aveti?

Indiferent de cele de mai sus, oricine poate adera la un fond de pensii private facultative (pilonul III).

Fiti amabila, pe ce lege va bazati cand faceti afirmatia citata?
Legea 19/2000:

Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;

IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:

a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;

b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;

c) membri ai asociaţiei familiale;

d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;

f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.

Art. 6^1 - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.

Alte discuții în legătură

Pensie privata alexiastefania alexiastefania Buna seara! Am contribuit trei ani la pilonul I de pensii private, iar in octombrie 2012 am incetat contractul de colaborare cu firma la care am lucrat.Am ... (vezi toată discuția)
Cas retroactiv daca n-am avut niciun venit ? violeta2201 violeta2201 Buna ziua ! Poate ma puteti ajuta cu o explicatie. Am primit o Decizie de Impunere de la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru anii 2006-2011. Din 2006 pana ... (vezi toată discuția)
Carte de munca? sebisibiu sebisibiu Tocmai mi-am deschis un PFA. Nu am lucrat niciodata deci nu am inca carte de munca. Unde trebuie sa imi fac? Ce acte sunt necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)