Ruben a scris:
1) Cartea de munca... o am dar nu mai scrie nimic in ea din martie 2007 cand am incetat sa mai fiu angajat si am inceput activitatea ca PFA (cu contract de colaborare).
Cartea de munca este irelevanta, va trebuie documentul de autorizare (de la Primarie banuiesc intrucat era pe legea veche), decizia finala de impunere pe 2007 si decizia de impunere a platilor anticipate pe 2008. In functie de aceste venituri vi se va calcula cota CAS.
2) decizia - nu o am (deocamdata - in afara de accesarea website-ului lor - fizic nu am pus piciorul la Casa de Pensii); se poate obtine on-line?
Nu se poate online, va trebui sa mergeti acolo.
3) Voi fi nevoit sa platesc retroactiv pana in martie 2007? Sau se aplica scutirea si pe anii precedenti?
Veti plati retroactiv, cu tot cu penalizari de 0,1% pe zi din suma restanta (se calculeaza pe fiecare trimestru separat, intrucat scadenta e tot la 3 luni ca si la impozit).
Avand in vedere ca de acum incolo beneficiati de scutire, practic problema ramane numai pentru platile din trecut. Creantele bugetare (cum e cazul CAS) se prescriu in 5 ani, deci daca nu va inregistrati si nici nu se uita cineva pe evidenta platitorilor de impozit timp de 5 ani din ultima luna in care trebuia sa platiti, nu veti plati nimic. Nu va recomand asa ceva, dar e bine de stiut.