avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA-Pensii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA-Pensii

Exista vreo obligativitate in privinta inregistrarii unui pfa la vreunul din fondurile de pensii?

Daca raspunsul este nu, ce imi recomandati, avand in vedere faptul ca momentan nu am un contract individual de munca.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
barsani2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 13:52, 27 Noiembrie 2009
Incredibil... cand mi-am facut autorizatia ca PFA, toata contabilele imi spuneau ca sunt obligat de lege doar la cei 16% impozit (din norma de venit in cazul meu) si la plata asigurarii de sanatate la CASS (am uitat procentul)... sigur nu exista vreo lege care scuteste PFA-urile de plata obligatorie la fondul de pensii (CAS) ?

Probabil din cauza ca veniturile mele sunt dintr-un contract de colaborare - vezi www.avocatnet.ro/content/art...

Totusi ma intreb, ar trebui sa ma duc pe la Casa de Pensii sa fac un contract chiar daca nu a venituri care sa fie luate in calcul?
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2008
Ruben, utilizator
Articolul 6^1 a fost introdus la 1 octombrie 2007, prin OUG 91/2007 (cu aplicare de la 1 ianuarie 2008). Pana atunci nu scria clar ca persoanele din categoriile IV si V sunt obligate sa incheie contract, desi erau enumerate printre categoriile de asigurati si legea prevedea, ca si acum, ca "Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea" (art. 21 al 4) .
Ma intreb cum trebuie sa procedez ca PFA in cazul in care venitul meu real provine dintr-un contract de colaborare, dar totusi venitul impozabil este cel din norma de venit?
Deja ma apuca groaza cand ma gandesc la ce cozi ar trebui sa stau la Casa de Pensii pentru ca sa imi clarific situatia... X-(
Mergeti la Casa de Pensii si va lamuresc doamnele, sa aveti la dumneavoastra cartea de munca, decizia, buletinul sau cartea de identitate; in 2007 era limita minima de contributie de 92 lei/luna, acum-in 2008 nu mai exista un minim, dar trebuie sa aveti contract de asigurare.
Daca aveti contract de colaborare mai nou beneficiati de scutire, cititi aici: www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Pensie privata alexiastefania alexiastefania Buna seara! Am contribuit trei ani la pilonul I de pensii private, iar in octombrie 2012 am incetat contractul de colaborare cu firma la care am lucrat.Am ... (vezi toată discuția)
Cas retroactiv daca n-am avut niciun venit ? violeta2201 violeta2201 Buna ziua ! Poate ma puteti ajuta cu o explicatie. Am primit o Decizie de Impunere de la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru anii 2006-2011. Din 2006 pana ... (vezi toată discuția)
Carte de munca? sebisibiu sebisibiu Tocmai mi-am deschis un PFA. Nu am lucrat niciodata deci nu am inca carte de munca. Unde trebuie sa imi fac? Ce acte sunt necesare? Multumesc. (vezi toată discuția)