avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare rca

buna ziua din nefericire am suferit un accident auto al carui vinovat sunt .masina pe care o conduceam erea cumparata de mine in urma cu vreo trei luni pe care nu apucasem sa o inmatriculez .asigurarea pe care tocmai o incheiasem pe numele meu in vederea inmatriculari masini este valabila sau nu, tinand cont ca talonul este pe numele fostului proprietar si asigurarea pe numele meu? va multumesc Costel.
Cel mai recent răspuns: costelpandele , utilizator 17:21, 10 Martie 2011
Masina are neconcordanta intre numele proprietarului si cel din polita de asigurare. De la cumparare si pana la inmatriculare aveati dupa lege 30 de zile si nu ati facut-o.Este vinovat si cel de la asigurari care trebuia sa va avertizeze despre acest lucru. D-le POP SORIN ce s-ar intampla daca toti in tara asta ne-am schimba masinile intre noi dar nu am mai incheia actele solicitate de lege? Bugetul de stat din ce s-ar mai constitui? Dar in caz de accidente cum este acest caz cum mai gasim vinovatul? Aici cel cu polita neclara poate sa spuna ca nu este masina lui si sa raspunda proprietarul.
Stimabile Adrian Tudor, va respect pt raspunsurile pertinente cu care interveniti insa vreu sa va contrazic (asta e farmecul in drept):
- OUG 195/2002 cu modificarile ulterioare NU prevad 30 zile pt transferul de proprietate, adesea gresit interpretat de catre lucratorii MAI. In acest sens va rog sa aratati norma si articolul in calr care prevede obligativitatea cetateanului de a opera transferul de proprietate in perioada mentionata atat timp cat initiatorul topicului ne-a comunicat ca are contract v-c
- totodata nici in L136/1995 sau in Normele CSA nu am observat vreo restrictie de a incheia polita pe un autoturism dobandit pe cale legala (contract v-c). Mai mult, am avut cateva spete in lucru cu aceasta tema si parerea mea exprimata mai sus a fost fondata de lege.


Din punctul meu de vedere este o discutie amiabila menita a inpartasi idei si puncte de vedere precum si experiente . Avnd in vedere ca legea se modifica aproape saptamanal.....consider ca este o necesitate acest forum.


Cu stima
Am si eu o intrebare: din moment ce autoturismul este identificat clar prin numarul de sasiu, care este UNIC, ce importanta mai are faptul ca in polita nu e trecut numarul de inmatriculare? Asiguratorul a emis polita de asigurare pentru acel autoturism. Daca programul informatic îi permite emiterea unei polite online fara a introduce atat seria sasiului cat si numarul de inmatriculare, inseamna ca:
1. Programul introdus de CSA este prost (nu prea cred) sau
2. Este suficienta introducerea seriei sasiului pentru identificarea autoturismului.
Intr-adevar, din punct de vedere juridic, poate ca nu se poate ca raspunzatoare de producerea unui accident sa fie o serie de sasiu, dar proprietarul autovehiculului nu este neaparat el raspunzator de paguba, daca autovehiculul nu a fost condus de el.
Speta e clara: asiguratorul raspunde pt dvs. dpdv material ....indiferent pe cine era incheiata polita si indiferent cine e in talon!! Aveti contract vanzare-cumparare?
Asigurarea RCA se încheie pe autoturism nu pe persoana, deci concordanta dintre proprietarul din talon cu persoana care încheie asigurarea este irelevanta. La fel, nu contează cine conduce autoturismul in momentul accidentului, asiguratorul RCA fiind obligat a achita pagubele cauzate chiar dacă nu exista nici o legătura (rudenie, prepusenie) între cel care a încheiat asigurarea si șoferul autoturismului.

Conform legii ( Art. 48 - Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule) proprietarul are obligația de a-si aducea mașina.

Doar ca acest aspect, si anume cine este proprietarul nu ne interesează, din moment ce masina este asigurata iar asiguratorul are oricum obligația de a plăti prejudiciul.

   Art. 51. - Despăgubirile, astfel cum sunt prevăzute la art. 49 şi 50, se acordă şi în cazul în care cel care conducea vehiculul, răspunzător de producerea accidentului, este o altă persoană decât asiguratul.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
nikseldon, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident in romania- asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar AndronacheIonica AndronacheIonica Buna seara, Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate ... (vezi toată discuția)
Rca sofer, nu proprietar silvia99 silvia99 buna ziua! ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins ... (vezi toată discuția)
Asigurare masina politie justinn justinn Buna ziua, recent am fost oprit de un echipaj de politie rutiera si deoarece aveam asigurarea expirata de cateva zile am fost sanctionat contraventional. In ... (vezi toată discuția)