avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensionare

Buna ziua,
Va rog a-mi spuneti in ce conditii ma pot pensiona la limita de varsta sau pensionare anticipata daca sunt persoana cu handicap accentuat dobandit din nastere, cu certificat de handicap permanent.Sunt nascuta in 1961.02. , studii superioare. Va rog sa-mi spuneti daca anii de facultate ( la zi ) se ia in calcul pentru pensie si ca ani de cotizare ? Lucrez din anul 1986.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 13:58, 15 Februarie 2011
Varsta standard este de 62 ani, stagiu complet de cotizare 32 ani, stagiu minim 15 ani.
Pensionare limita de varsta, febr.2023.
Facultatea se adauga la vechime in vedrea pensionarii pentru limita de varsta ca stagiu asimilat, daca in perioada in care ati urmat-o nu ati fost salariata.
Pensie anticipata partial la varsta de 57 ani cu un stagiu de cotizare intre 32 si 40 de ani. In acest caz anii in care ati urmat facultatea nu se iau in calcul.
Pensie anticipata la varsta de 57 ani cu un stagiu de cotizare de min.40 de ani. In acest caz anii in care ati urmat facultatea nu se iau in calcul.
Limita de varsta la 52 de ani,reducere de 10 ani din 62.Anii de facultate constituie stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.Conditia de stagiu(redusa 2/3) ceruta de lege in acest caz este de 20 de ani si 8 luni si este indeplinita,nu si cea de varsta.
@Carp Mircea, @daniela.rusu, imi cer scuze, nu am tinut cont de faptul ca este vorba de o persoana cu handicap accentuat (art.58).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie anticipata raveanu raveanu Buna ziua. Sunt nascuta in octombrie 1962, angajata din 1986, cu 5 ani facultate -studii la zi. Va rog sa ma ajutati sa aflu ce optiuni am pentru pensionare ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare Lentian Lentian Buna ziua, Sunt nascuta in data de 05.07.1961 si m-am angajat la data de 20.02.1984 si am lucrat pana in data de 28.05.2012..Am fost 1 an in somaj. De 1 an ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata popamariana2005 popamariana2005 Buna ziua Sunt nascuta in iunie 1962 si am vechime 36 ani as vrea sa stiu cand pot iesi la pensie partial anticipat. Va multumesc. (vezi toată discuția)