avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de intretinere atacabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de intretinere atacabil?

Buna seara
Multumesc din toata inima =D> pentru raspunsurile prompte pe care le-am primit din partea d-voastra.Dar :-/ in continuare am o mare mare nedumerire si anume : am incheiat cu mama mea un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unde #-o notarul la care am incheiat contractul ne-a confirmat ca este singurul act care nu poate fi atacat de nimeni inafara de mama mea, pana aici toate bune si frumoase :D dar :"> reprezentantii bancilor au sustinut tocmai contrariul :O si anume ca aceasta forma de contract este cel mai usor atacabil :-/ ,nu stiu acuma cui sa dau crezare?!?
Cu mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: DANUT112 , utilizator 21:56, 15 Martie 2018
salut!nici nu stiu cum sa incep si nu stiu daca am postat bine aici:sorry:dar asemenea caz am patit si eu si chiar doresc daca se poate unele lamuriri ,deci:acum doua saptamani am incheiat la notar un contract de intretinere intre mine si parinti mei ,noi suntem cinci frati dar parinti mau ales pe mine sa am grija de ei dar cum va spuneam cand am fost la notar acesta mia facut contract de intretinere in loc de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cum iam zis, eu am crezut in acea zi ca e acelasi lucru cu c.v.c.c dar cand mam documentat mai bine :(( era opus la ce am crezut eu asa ca stau pe ghimpi si nu stiu ce sa fac ............ ma gandeam sa schimb actul dar nu stiu care dintre ele e mai solid si daca se poate schimba........si inca ceva ma interesa dac as ramane cu contractul de intretinere frati mei ar putea ataca in instanta rezilierea contractului in timpul vieti intretinutilor si dupa moartea lor,chiar daca intretinuti nu au nimic de obiectat in privinta intretineri .Si daca schimb contractul cum trebuie sa procedez unde trebuie sa apelez si ce costuri mai implica ca .............acel domn notar e asa de bun incat ma taxat de doua ori intro zi cu taxa de intabulare a imobilului
Skydust a scris:

cand am fost la notar acesta mia facut contract de intretinere in loc de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cum iam zis,

Notarul a procedat corect. (si credeti-ma ca n-am deseori motive sa-i laud).
Contactul prin care una din parti instraineaza un bun, iar cealalta parte se obligă să-i asigure intretinerea in natura pe timpul cat va trai, iar dupa moarte sa o inmomanteze, este un contract de intretinere.
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretienere e o struţă-cămilă, care pune intotdeauna problema calificării naturii lui juridice (adica, mai pe romaneste: Ce mama naibii o fi asta? Struţ sau cămilă? Vanzare sau intretinere? Ori una ori alta. Pentru ca vanzarii i se aplica unele reguli, iar intretinerii altele. Iar judecatorul nu face o ciorba din astea cum fac unii notari prin titluri de acte). Un contract nu este ceea ce zice titlul lui ca ar fi, ci ceea ce zice (ceea ce rezulta din) cuprinsul lui ca ar fi.
Daca va respectati obligatia de intretinere nu veti avea probleme.

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
romascanu, moderator
ms mult pt raspuns dar as mai avea o nelamurire frati pot ataca acest contract de intretinere atat timp cat traiesc intretinuti si dupa decesul acestora cautand diferite pretexte ?multumesc mult !!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
Skydust, utilizator
In timpul vietii parintilor, numai acestia pot ataca actul pe motiv ca nu v-ati indeplinit obligatia asa cum v-ati asumat-o.
Daca acestia decedeaza in timpul procesului, mostenitorii pot continua procesul in numele defunctilor.
Dupa moartea parintilor, fratii pot ataca actul numai daca fac dovada ca acel contract de intretinere nu l-ati respectat din punct de vedere al indeplinirii obligatiilor asumate, si ca atunci contractul urmeaza a fi desfiintat, ei avand interesul de a reintra imobilul in patrimoniul defunctilor intretinuti-creditori pentru a-i mosteni. ;)
multumesc mult de tot dar se poate face ceva ,cumva ca frati sa nu poata ataca contractul dupa ce mor intretinuti?

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare -cumparare poate fi atacat?  Dutu Marius Dutu Marius Buna seara, Am o intrebare. Parinti mei vor sa-mi faca acte pe apartamentul in care locuiesc. Intrebarea este : Ce contract trebuie sa fac , ca fratii mei ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire casandra_codau casandra_codau buna seara!am si eu o problema...in urma cu cativa ani bunica si-a impartit averea...fiului cel mic i-a dat casa printr-un contract de mostenire...de atunci si ... (vezi toată discuția)