avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Programul de calcul al pensiilor determinate potrivit ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Programul de calcul al pensiilor determinate potrivit Legii nr. 263/2010

Buna ziua! Mi-am depus dosarul ptr. pensie anticipata partial in data de 01.03.2011. In data de 14.02.2011 am dat un telefon sa mai vad in ce stadiu se mai afla dosarul de pensionare , pana acum totu-i bine si frumos, stupoare, ...nici dupa doua luni ei nu au dupa ce lucra intrucat dupa cum mi-au spus ei nu au noul program de lucru al noii legi al pensiei 263/2011. Am asteptat cu sufletul la gura sa primesc pensia cand colo ,mi-au spus ca in momentul cand vor primi programul trebuie sa mai astept 45 de zile pana la solutionarea dosarului. Unde pot sa ma adresez ptr aceste ilegalitati si daca este adevarat cu programul de calcul .Exista un comunicat legal si eu nu stiu de el ? Cine raspunde de aceste nenorociri?, caci pana la urma urmei nu avem cu ce supravietui . Va multumesc anticipat ptr. rabdare si intelegere.
Cel mai recent răspuns: ContSters192087 , utilizator 09:53, 17 Februarie 2011
ART. 103

(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.

ART. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
******************************************************************************
Daca cei de la Pensii cunosteau Legea, nici nu ntrebuia sa va primeasca dosarul
nistorsofia a scris:
Buna ziua! Mi-am depus dosarul ptr. pensie anticipata partial in data de 01.03.2011.

Presupun ca nu l-ati depus in 1 martie 2011.

In data de 14.02.2011 am dat un telefon sa mai vad in ce stadiu se mai afla dosarul de pensionare , pana acum totu-i bine si frumos, stupoare, ...nici dupa doua luni ei nu au dupa ce lucra intrucat dupa cum mi-au spus ei nu au noul program de lucru al noii legi al pensiei 263/2011.

Asa este, aplicatia informatica nu a fost elaborata.

Am asteptat cu sufletul la gura sa primesc pensia cand colo ,mi-au spus ca in momentul cand vor primi programul trebuie sa mai astept 45 de zile pana la solutionarea dosarului. Unde pot sa ma adresez ptr aceste ilegalitati si daca este adevarat cu programul de calcul.

Este adevarat. Ale cui ilegalitati?

Exista un comunicat legal si eu nu stiu de el ?

Nu exista niciun comunicat.

Cine raspunde de aceste nenorociri?, caci pana la urma urmei nu avem cu ce supravietui .

Raspunde Casa Nationala de Pensii Publice (fosta CNPAS), care, potrivit art. 7, pct. IV, lit. g) din HG nr. 13/2004, trebuia sa elaboreze aceasta aplicatie si sa o comunice caselor teritoriale de pensii.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
rectific in data de 03 .01. 2010
Nu exista aplicatie de calcul a pensiilor deoarece nu exista norme de aplicare a Legii nr 263/2010.Cronologic, trebuie sa apara initial normele de aplicare si apoi programul de calcul....tb sa se aprobe noile modele de decizie, diverse formulare tipizate, precizari legate de modaliatea de integrare a sistemelor de asigurari militare, documente necesare la dosar etc.
Insa potrivit Codului Muncii, angajatorul nu va poate desface contractul de munca pana la primirea deciziei de pensie anticipata partiala. In consecinta, va recomand sa nu renuntati la servici pana la primirea deciziei de pensie
sasa25 a scris:
Nu exista aplicatie de calcul a pensiilor deoarece nu exista norme de aplicare a Legii nr 263/2010.Cronologic, trebuie sa apara initial normele de aplicare si apoi programul de calcul....tb sa se aprobe noile modele de decizie, diverse formulare tipizate, precizari legate de modaliatea de integrare a sistemelor de asigurari militare, documente necesare la dosar etc.

Aveti dreptate, intai trebuie sa fie emise norme de aplicare a Legii nr. 263/2010 insa, potrivit art. 183 din acelasi act normativ, aceste norme sunt emise tot de catre Casa Nationala de Pensii Publice (fosta CNPAS).

Deci si normele si aplicatia informatica trebuie sa fie emise / elaborate de aceeasi autoritate publica centrala.

Alte discuții în legătură

Normele de aplicare a legii nr. 263/2010 olarasu ileana olarasu ileana Am depus cu 03 ian.2011 dosar pentru pensie anticipata partial.Pe 28 ian.2011 am fost si m-am interesat in ce stadiu este lucrarea dosarului si de la Of.de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala mirela_togea mirela_togea Buna ziua! Mama mea este nascuta in 5 sept 1955, are 30 de ani si o luna vechime. In decembrie 2010 si-a depus dosarul la Casa de Pensii pentru pensie ... (vezi toată discuția)
Aplicarea deciziei comunicate de pensionare la limita de varsta Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu In 2012 am iesit la pensie anticipata partial (penalizata).La implinirea varstei legale, in iulie 2013 am facut cerere (desi nu era necesar conf. legii ... (vezi toată discuția)