avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adaugarea stagiilor de cotizare la transformarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adaugarea stagiilor de cotizare la transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limitã de vârstã

Sunt pensionar militar cu pensie de serviciu anticipata, nascut in dec 1955, 28 ani vechime completa, 27 ani vechime in specialitate. Conform anexei 6 la Legea 263/2010 am indeplinit in ian 2011 conditiile de trecere la pensie pentru limita de varsta. Corect ar fi ca acum sa mi se recalculeze pensia cu perioadele cu care eu am contribuit dupa iesirea la pensie ( am mai lucrat 5 ani in perioada cat am beneficiat si de pensie). Art. 64 spune ca numai perioadele asimilate si cele in care s-a contribuit cat pensia a fost suspendata. Daca nu mi se recalculeaza, atunci inseamna ca eu am contribuit degeaba la fodul de pensii dupa iesirea la pensie.
Astept un raspuns avizat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Plano10 , utilizator 22:48, 19 Februarie 2011
In cazul dvs. situatia este putin altfel, in sensul ca nu mai sunteti beneficiar de pensie anticipata. Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale au devenit pensii pentru limita de varsta (art. 2, alin. 1 din Legea nr. 119/2010). Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, dvs. sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta.

Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele:
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.

Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Prin urmare nu mai aveti nicio legatura cu anexele si, in baza art. 107, alin. (3) din Legea nr. 263/2010, puteti solicita casei de pensii sectoriale recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare si a veniturilor nevalorificate la stabilirea acesteia.

Desi in urma cu aproximativ o saptamana am avut o alta opinie in legatura cu aceasta problema, apreciez ca opinia corecta este cea de acum (aceasta fraza este pentru cei care citesc mesajele si se afla in situatia dvs.).
Multumesc mult pentru raspunsul documentat.
=D>
brinzeimr
Corect, Gabriela.
Numai ca la casele sectoriale se asteapta publicarea normelor de aplicare a L 263. Nu au curajul sa aplice art. 99 si 107, al caror continut difera nitel de articolele similare din L 19/2000. Acolo, in L 19, se spunea clar ca recalcularea pt stagiile ulterioare deschiderii dreptului la pensie se face numai la implinirea varstei standard de pensionare.
Un week placut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugarea stagiilor realizate dupa pensionarea din sistemul militar mvbl mvbl Sunt pensionar militar cu vechime de 28 de ani din care am cotizat 24 Dupa iesirea la pensie din structura MApN am mai lucrat inca 6 ani. Conform legii ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata dupa pensionare navigant navigant sunt pensionar militar din decembrie2002. Am lucrat cu contract pina in 2009 cind Boc m-a dat afara. As dori sa stiu daca pentru anii lucrati dupa pensionare ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare romulanum romulanum Am iesit la pensie militara anticipata in anul 2005 la 39 de ani si de atunci pana acuma am lucrat in viata civila .Vechimea care o am pana acuma in viata ... (vezi toată discuția)