avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... doresc un sfat privind partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

doresc un sfat privind partajul

Buna ziua,
am divortat in luna octombrie 2007, iar hotararea definitiva am primit-o in luna ianuarie 2008. Am hotarat de comun acord cu fostul sot sa vindem apartamentul fara sa facem partaj si sa impartim egal valoarea lui. Locuim impreuna intr-un apartament de 2 camere. Initial am crezut in bunele lui intentii, adica sa nu intentez actiune de partaj pentru ca cheltuielile ar fi prea mari. Dar mi-a spus sa ma ocup eu de vanzarea lui si sa cer un anumit pret, adica 60000 de euro. Pretul este mare pentru un oras ca Tg. Mures, din cate am vazut, pentru ca se afla la etajul 9 si nu are imbunatatiri. Dar el se cramponeaza de acest pret, fapt care mi-a dat de gandit, ca de fapt doreste sa amane cat se poate de mult vanzarea lui. Luna mai este cea de-a doua luna de cand am scos apartamentul la vanzare si ma gandesc tot mai mult ca din luna iunie sa intentez actiune de partaj pentru ca nu mai am incredere in el.
Intrebarea mea nu se refera la apartament, ci la masina pe care a cumparat-o in anul 2006, cand mama lui a vandut apartamentul si s-a mutat la noi. Cu banii primiti din vanzarea apartamentului ei, fostul sot a cumparat o masina noua iar restul de bani i-a depus la banca, pentru ca spunea el, sunt banii lui si face ce vrea cu ei.
Acum urmeaza intrebarea mea: pot sa cer in instanta, la procesul de partaj si impartirea valorii masinii impreuna cu apartamentul? Pentru ca voi cere 50% din valoarea bunurilor, chiar daca apartamentul l-am platit eu in rate, din salar timp de 20 de ani, fara ca el sa-mi dea bani in casa, cheltuindu-i pe bautura cu prietenii.
Fostul sot nu a facut nici o intelegere scrisa cu maica-sa, respectiv bani contra intretinere. Masina a cumparat-o in timpul casatoriei; este ea bun comun? Sau poate sa spuna ca a cumparat-o din banii mamei.

Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit expunerea mea.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 13:03, 12 Mai 2008
Puteti cere iesirea din devalmasie si partajarea tuturor bunurilor pe care le-ati dobandit in timpul casatoriei (inclusiv masina), chiar daca in actul de vanzare-cumparare al bunului sotul dvs apare ca si cumparator.
mama Dvs. nu are nicio legatura. puteti cere la masa de impartit tot ceea ce ati achizitionat in timpul casatoriei.
iar apartamentul in procesul de partaj iti puteti scoate la licitatie in cazul in care nu gasiti cumparator pana atunci.
Puteti sa introduceti si autoturismul in lista bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
Fostul dvs. sot va trebui sa demonstreze, daca doreste, ca autoturismul a fost achizitionat din bani proprii, daruiti exclusiv dumnealui de mama sa si ca nu a fost vorba de o donatie facuta in favoarea ambilor soti.
Functie de probele ce se vor administra, instanta va decide daca masina intra in masa partajabila sau nu.
Multumesc pentru raspuns. Temerea mea era ca fostul sot ar putea spune ca masina a fost cumparata din banii primiti din vanzarea apartamentului mamei, care de atunci, din sept. 2006 locuieste cu noi. In cadrul procesului de partaj apartamentul si masina se vor vinde in cadrul unei licitatii? Daca pretul oferit este prea mic, voi putea sa refuz? Pentru ca probabil va fi fixat un pret minim. Va intreb toate astea, pentru ca as dori sa stiu ce ma asteapta.
Va multumesc.
kdoina2007 a scris:

Multumesc pentru raspuns. Temerea mea era ca fostul sot ar putea spune ca masina a fost cumparata din banii primiti din vanzarea apartamentului mamei, care de atunci, din sept. 2006 locuieste cu noi. In cadrul procesului de partaj apartamentul si masina se vor vinde in cadrul unei licitatii? Daca pretul oferit este prea mic, voi putea sa refuz? Pentru ca probabil va fi fixat un pret minim. Va intreb toate astea, pentru ca as dori sa stiu ce ma asteapta.
Va multumesc.


Temerea dvs. este intemeiata, pentru ca, mai mult ca sigur, asta va sustine, acesta fiind si adevarul, la urma urmei.
Problema lui va fi sa si dovedeasca aceasta afirmatie.
Nu este obligatoriu, ca in urma partajului sa urmeze organizarea unei licitatii. Exista mai multe variante de partajare a bunurilor, inclusiv aceea de atribuire a bunului cu obligarea la plata unei sulte.

Alte discuții în legătură

Partaj mirunica89 mirunica89 In 2013 s-a finalizat divortul, cererea de divort a fost inaintata in 2011. Cat dureaza un astfel de proces?cat de costisitor este procesul si cat ar costa un ... (vezi toată discuția)
partaj,cerere de intervenþie voluntarã?! maria stoica maria stoica Buna seara; Sunt in partaj cu fostul sot si mama mea a facut o cerere de interventie voluntara.Ce sanse am sa recuperez o cota mai mare din apartamentul ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)