avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... novatie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

novatie

Se poate printr-un contract de novatie ca debitorul, persoana juridica, sa fie inlocuit de un debitor, persoana fizica?
Cel mai recent răspuns: zinca iulian , utilizator 13:50, 16 Februarie 2011
Novaţia, reglementată de art. 1128 – 1137 din Codul civil, este o convenţie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie. Art. 1128 - Cod civil, prevede că novaţia se operează în trei feluri: cînd debitorul contractează în privinţa creditorului său o datorie nouă ce se substituie celei vechi care este stinsă; cînd un nou debitor este substituit celui vechi, care este descărcat de creditor; cînd, prin efectul unui nou angajament, un nou creditor este substituit celui vechi, către care debitorul este descărcat. Fiind un contract, novaţia trebuie să îndeplinească toate condiţiile de valabilitate cerute pentru fiecare contract sub sancţiunea nulităţii: consimţămîntul părţilor, obiect, capacitatea de a face acte juridice civile şi cauza. În privinţa capacităţii de a face acte juridice civile, Codul civil conţine o precizare referitoare la faptul că novaţiunea nu operează decît între persoane capabile de a contracta, adică între persoane care au capacitate deplină de exerciţiu. Alături de condiţiile generale precizate, novaţia trebuie să îndeplinească şi alte condiţii specifice: existenţa unei obligaţii valabile care să se stingă, iar obligaţia nouă trebuie să se deosebească de cea veche printr-un element nou. În lipsa acestui element nou care poate fi una dintre părţi, obiectul, cauza sau modificarea unei modalităţi a raportului juridic, nu poate exista novaţie. Această intenţie a părţilor de a transforma vechea obligaţie într-una nouă trebuie să fie clar exprimată, conform art. 1130 Cod civil. Contractul de novaţie are efect extinctiv - adică stingerea unei vechi obligaţii, inclusiv accesoriile şi garanţiile acesteia, cu excepţia ipotezei în care părţile prevăd expres ca noua obligaţie să fie garantată prin garanţiile care însoţeau vechea obligaţie. Astfel, art. 1134 din Codul civil în vigoare prevede că privilegiile şi ipotecile creanţei celei vechi nu le are şi creanţa ce-i este substituită, afară de cazul cînd creditorul le-a rezervat expres.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa preiau ipoteca bogdanescu bogdanescu Buna ziua.Mama are un credit la o banca din Romania,ea a fost fortata de imprejurari sa se pensioneze.Cu actuala pensie nu s-ar descurca sa plateasca si ... (vezi toată discuția)
Ajutor cesionare leasing n_i n_i Am nevoie de ajutor intr-o problema aparent simpla si logica (cel putin dupa parerea mea) dar practic foarte complicata. Am o masina cumparata in leasing prin ... (vezi toată discuția)
Novatia SOLTAN SOLTAN VA ROG SA-MI DETALIATI CE ESTE NOVATIA , CUM ISI POATE EA PRODUCE EFECTE, IN CAZUL UNUI CREDIT IPOTECAR, CE AR TREBUII SA FAC.CA SA POT CEDA RATA CREDITULUI ... (vezi toată discuția)