avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... infintare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

infintare asociatie

am fost astazi la un notar public si mi-a spus ca s-a modificat legea si trebuie:
-capitalul sa fie 2 salarii minime brute pe economie
-cenzor obligatoriu si daca suntem doar 3 persoane
Are dreptate???
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 16 Februarie 2011
In ceea ce priveste capitalul social minim, eu am autentificat acum 2 saptamani un act constitutiv si statut pentru o asociatie cu capital 700 de lei si nu cred ca fost respins dosarul, asa ca nu stiu ce sa spun.
Chiar daca sunteti doar trei persoane trebuie numit un cenzor. Acesta poate fi chiar unul dintre asociati, nu neaparat un expert contabil autorizat, conditia este ca cel numit sa nu detina si o functie de conducere in asociatie.
barabancea a scris:

am fost astazi la un notar public si mi-a spus ca s-a modificat legea si trebuie:
-capitalul sa fie 2 salarii minime brute pe economie
-cenzor obligatoriu si daca suntem doar 3 persoane
Are dreptate???
multumesc

1. patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor. In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie.

2. OG nr.26/2000 prevede :
Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.
(3) In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.

Art. 27 ind.1. - (1) Pentru asociatiile cu mai mult de 100 de membri inscrisi pana la data intrunirii ultimei adunari generale, controlul financiar intern se exercita de catre o comisie de cenzori.
(2) Comisia de cenzori este alcatuita dintr-un numar impar de membri. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.
(3) Cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii.
(4) Regulile generale de organizare si functionare a comisiei de cenzori se aproba de adunarea generala. Comisia de cenzori isi poate elabora un regulament intern de functionare.

Ultima modificare a OG nr.26/2000 a fost adusa de Legea nr.34/2010 care nu face referire la niciun aspect semnalat de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie(ong) cernatnicu cernatnicu la depunerea actelor la tribunal,mi se cere sa fac dovada ca cenzorul e contabil autorizat.E normal acest lucru in aceasta faza?...cenzorul nu se stabileste,de ... (vezi toată discuția)
Numãr cenzori în cadrul unei asociații și condiții pentru cenzori razvan_deaconescu razvan_deaconescu Aici[1] am găsit că pentru o organizație de peste 15 persoane, trebuie un cenzor avizat CECCAR. Noi avem 35 de membri în asociație. Putem avea mai ... (vezi toată discuția)
Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)