avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Numãr cenzori în cadrul unei asociații și ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Numãr cenzori în cadrul unei asociații și condiții pentru cenzori

Aici[1] am găsit că pentru o organizație de peste 15 persoane, trebuie un cenzor avizat CECCAR. Noi avem 35 de membri în asociație. Putem avea mai mulți cenzori?

Ceilalți cenzori, pe lângă cel avizat CECCAR, trebuie să fie contabili sau absolvenți de facultate? Există vreo condiție pentru ei?

În acest link[1] spune că pentru o asociație cu peste 100 de membri trebuie o comisie de cenzori. Ce înseamnă comisie de cenzori? Cât de mulți trebuie să fie? Trebuie să fie toți experți contabili?

[1] [ link extern ]
OG nr.26/2000:
ART. 27
(1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Dacă numărul asociaţilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoană din afara asociaţiei.
(3) În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.

ART. 27^1
(1) Pentru asociaţiile cu mai mult de 100 de membri înscrişi până la data întrunirii ultimei adunări generale, controlul financiar intern se exercită de către o comisie de cenzori.
(2) Comisia de cenzori este alcătuită dintr-un număr impar de membri. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.
(3) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie să fie contabil autorizat sau expert contabil, în legii.
(4) Regulile generale de organizare şi funcţionare a comisiei de cenzori se aprobă de adunarea generală. Comisia de cenzori îşi poate elabora un regulament intern de funcţionare.

Intrucat aveti 35 de membri , este obligatorie numirea unui cenzor ....
Mulțumesc de răspuns.

În momentul de față, actul constitutiv nu menționează cenzori. Pe lângă numirea unui cenzor, trebuie și actualizat actul constitutiv?
Daca aveti trecut in finalul statutului o exprimare de felul: " Prevederile prezentului statut se completeaza cu dispozitiile O.G. nr. 26/2000, cu modificarile ulterioare", nu mai e nevoie sa faceti modificarea statutului pentru a introduce acolo necesitatea ca asociatia, in cazul depasirii a 15 membrii sa aiba un cenzor. La prima adunare generala a asociatiei adoptati o hotarare de numire a cenzorului .....(nume, prenume, datele de identificare din buletin) cu contract de munca sau cu un contract de prestari servicii. Tot cu acesta ocazie, in acea hotarare sa treceti si suma de bani pe care ati negociat-o cu persoana in cauza si care hotarati sa i-o dati pentru activitatea prestata si chiar si o detaliere a raporturilor pe care le veti avea cu respectivul cenzor(ce va trebui sa faca, care e persoana din asociatie care tine direct legatura cu cenzorul, cum poate sa se adreseze un membru al asociatiei respectivului cenzor, etc).
Mulțumesc de răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie(ong) cernatnicu cernatnicu la depunerea actelor la tribunal,mi se cere sa fac dovada ca cenzorul e contabil autorizat.E normal acest lucru in aceasta faza?...cenzorul nu se stabileste,de ... (vezi toată discuția)
Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)
Infintare asociatie barabancea barabancea am fost astazi la un notar public si mi-a spus ca s-a modificat legea si trebuie: -capitalul sa fie 2 salarii minime brute pe economie -cenzor obligatoriu si ... (vezi toată discuția)