Noi v-am sfatuit altfel. Lasati pretul apei asa cum il aveti in factura si care trebuie afisat pe lista de plata sau ma rog, pe o lista anexa.
Tratarea diferentelor se face conform hotararii pe care trebuie sa o ia prop. sau com. executiv. In acest sens este nevoie ca conducerea as. prop. sa intocmeasca un act care sa reglementeze acest lucru. Un exemplu de astfel de document gasiti la Documente utile, postat de dl. @adriantot. Cu alta ocazie spuneam ca la noi in asociatie diferentele sunt tratate astfel: 10% din valoare este considerata diferenta acceptabila si se repartizeaza proportional cu nr. curent de persoane din luna respectiva/scara, iar diferenta care ramane se considera diferenta accidentala (poate proveni dintr-o avarie, deci nimeni nu are nici-o vina) si se repartizeaza pe cpi.
Un alt aspect pe care l-am sesizat la as. dvs.: lucrati cu cpi sau SU pe fiecare scara in parte si nu le amestecati pentru ca bulibasiti situatiile.
De fapt ce n-am mai inteles eu din cate ati mai povestit pe-aici: fiecare scara este contorizata separat sau scarile sunt "grupate" cate doua sau trei - pentru ca atunci discutia capata alte conotatii...
@Adam Grecu
am inteles.
eu m-am referit strict la blocul meu -care are 2 scari, si bransamentul de apa rece este comun .
deci pierderea de apa este pe aceste 2 scari la un loc , adica cea de 72 mc.
facand un calcul ,sunt in jur de 17 la suta pierdreri
dar total pe asociatie sunt 3 blocuri care au cate 2 scari ,acestea avand bransamentul comun , cel de apa rece
si mai este un bloc de garsoniere cu 1 scara.
deci-supr utila totala pe un bloc cu doua scari este de 811,11 iar SU totala pe asociatie adica pe cele 7 scari este de 6011,51
sper ca m-am facut inteleasa
Deci lucrezi cu proprietarii din scarile care au bransament comun, altfel nu iesi la un rezultat corect.
In aceste conditii, Comitetul executiv trebuie sa discute si sa hotarasca intocmirea unui document asa cum spuneam mai sus.
Dca aceasta diferenta - 72 mc s-ar integistra la mine in as. as proceda astfel:
- 10% diferenta acceptabila = 7,2 mc / nr. de persoane din cele 2 scari si rezultatul il inmultesc cu nr de persoane de la fiecare apartament; rezultatul se aduna cu cantitatea declarata de proprietar;
- 64,8 mc / 811,11 = 0 ,07989 mc/mp SU ; aceasta cifra se inmulteste cu SU a fiecarui apt., rezultand ce adun la cantitatea initiala declaratade prop.+ diferenta calc. mai sus.
Exemplu:
Scara A+B = 92 pers., SU =811,11 mp;
ap. 1. 4 pers., 10mc. declarati, SU =50,20 mp.
- consum declarat = 10,0000 mc;
- 10% = 0,3130 mc; ( adica: 7,2 / 92 * 4)
- dif. cpi/SU = 4,0105 mc; ( adica: 64,8 / 811,11 * 50,2)
............................................................................................................
Total apa ap. 1 = 14,3235 mc
............................................................................................................
Calculul se face in mc, se afiseaza sa se stie de unde provin cantitatile apoi se inmulteste cantitatea cu pretul si aflam valoarea.
Cu privire la documentul de referinta discutat mai sus: se discuta se aproba, se afiseaza la aviziere pentru corecta informare a proprietarilor, se lucreaza cu el ca document de lucru. Sigur, valorile aprobate pot fi altele ca de altfel ca si metoda.
Insist sa-ti amintesc ca aceste calcule trebuiesc facute separat pentru AR , AC si agent termic pentru prep. AC - sa nu uiti acest lucru!
Succes!