Printre modalitatile de modificare a raportului de serviciu dintre politist si institutia unde acesta ii exercita functia, destul de des uzitata este masura mutarii. Astfel, conform art. 87 alin (2) din Legea nr. 188/1999, functionarul public poate fi mutat, definitiv sau temporar, in cadrul altui compartiment al institutiei publice in care este incadrat. De asemenea, potrivit art. 46 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, "Politistul poate fi mutat intr-o alta unitate, aflata in aceeasi localitate sau in alta localitate decat cea de domiciliu, in urmatoarele situatii: a) in interesul serviciului ; b) la cerere."
Conditiile adoptarii acestui act sunt strict reglementate de dispozitiile legale. Astfel, mutarea definitiva trebuie sa fie aprobata, cu acordul scris al functionarului public, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice unde acesta isi desfasoara activitatea. (art. 91, alin (2) din Legea nr. 188/1999).
Referitor la mutarea temporara, aceasta trebuie sa fie dispusa motivat, in interesul autoritatii sau institutiei publice, de catre conducatorul acesteia, pentru o perioada ce nu poate depasi 6 luni intr-un an. De asemenea, mutarea nu poate fi dispusa decat cu respectarea pregatirii profesionale si a salariului pe care il are cel care urmeaza a fi mutat. (art. 91, alin. (3) din Legea nr. 188/1999).
Daca dispozitia de mutare a fost data cu incalcarea prevederilor legale, atunci o puteti ataca la instanta de contencios administrativ.
~ final discuție ~