avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua,am si eu o intrebare.Sunt in divort cu sotul meu si avem si un copil minor ,el a parasit domiciliul de 4 luni de zile ,divortul inca nu a inceput prima infatisare este in martie si as vrea sa stiu ce obligatii are sotul fata de mine si copil in tot acest timp pana la divort el fiind plecat de acasa la amanta.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:48, 16 Februarie 2011
Pana la pronuntarea divortului,nu are nici o obligatie legala.
Conform codului familiei, pana la ramanerea definitiva a hotararii prin care se pronunta divortul, dv. mai sunteti casatoriti.
Asta inseamna ca va puteti folosi de faptul ca isi incalca obligatia de fidelitate pe care sotii o au. Deasemenea, cu privire la pensia de intretinere, instanta de judecata o va stabili si il va obliga la plata acesteia incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata.
In plus, orice acte de dispozitie cu privire la bunuri sunt considerate ca fiind facute de catre soti, chiar daca in fapt sunt despartiti: atentie daca doriti sa cumparati vreun bun(in special-imobil), pentru ca va fi bun comun dobnadit de soti in timpul casatoriei.
Colegul a explicat in mod foarte corect speta la care faceti referire.
Daca va referiti la obligatii banesti fata de copil incercati sa deschideti un proces pe calea ordonantei presedintiale pentru a putea primi pensia mai repede.
andymaurul a scris:

Pana la pronuntarea divortului,nu are nici o obligatie legala.

#-o Probabil ca e vorba despre o gluma a colegului pe care eu nu o inteleg din cauza varstei mele inaintate :stunned:
1. Codul Familiei
Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Descendentul, cât timp este minor, are drept la întreţinere, oricare ar fi pricina nevoii în care se află.

2. Incontinuarea acestor dispozitii si pentru a proteja relatiile sociale care privesc intretinerea minorilor Codul Penal incrimineaza in art. 305 alin. 1 lit. b fapta de

b) neîndeplinire cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;

3. Asadar Codul Familiei prevede obligatia parintilor de a-si intretine copiii iar Codul penal incrimineaza nerespectarea cu rea credinta a acestei obligatii.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Incetare adoptie marinus1967 marinus1967 Buna seara. As dori sa renunt la a mai plati pensia alimentara unui copil adoptat, deoarece sotia mea a introdus actiune de divort, si nu-mi pot lua copilul in ... (vezi toată discuția)
Obligatiile tatalui pana la divort nikita 27 nikita 27 buna ziua.am un baiat de 1 an si mam despartit de sot de 2 luni.nu a mai venit la el de 1 luna jumate si nici nu ia mai trimis nici un ban.1- ce obligati are ... (vezi toată discuția)
va rog cum e cu partajul???? lery lery eu am fost casatorita 8 ani am un copil de 7 ani si cand am divortat nu am luat nimic din casa am lasat totul acolo multe sunt pe numele meu si el nu vrea sa ... (vezi toată discuția)