avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incetare adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incetare adoptie

Buna seara. As dori sa renunt la a mai plati pensia alimentara unui copil adoptat, deoarece sotia mea a introdus actiune de divort, si nu-mi pot lua copilul in zilele stabilite de instanta, fiind influentat negativ de aceasta.
Punctual subliniez urmatoarele:
-divortul a fost pronuntat acum un an de zile
-instanta care a pronuntat divortul nu stie ca copilul a fost adoptat
Ce pot face pentru a rezolva acesta problema?
Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 17:57, 30 Decembrie 2009
Buna seara. Din mesajul dvs. se intelege faptul ca nu mai doriti sa va achitati obligatia legala de intretinere fata de minorul adoptat. Bun. Nu stiu insa cum ati ajuns la concluzia ca aveti o asemenea alternativa. Copilul, o data adoptat , este asimilat fiului dvs. natural, astfel incat, fie ca vreti, fie ca va displace, nu prea aveti de ales.
In privinta imposibilitatii dvs. de a pastra legaturi personale cu minorul, puteti sa o acuzati pe ex sotia dvs. de nerespectarea hotararilor judecatoresti( infractiune) , daca va impiedica sa petreceti timpul stabilit de instanta, cu fiul dvs.
Insa ideea pe care o expuneti aici , conform careia, doriti sa sistati plata pensiei de intretinere deoarece nu va puteti lua copilul, mi se pare o idee absurda, adica dvs. platiti pensia la schimb? va vedti copilul, ii dati pensie, nu-l vedeti, va suparati si nu-i mai dati. Sa stiti ca totul are o rezolvare , legea este lege, iar parintilor, fie ei firesti sau doar adoptatori, le incumba o serie de obligatii , de la care nu se pot abate. Bafta!
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Prin nerespectarea programului de vizita stabilit prin hotarare judecatoreasca , fosta sotie savarseste infractiunea prevazuta de art 307 alin 2 cod penal. Astfel puteti sa depuneti plangere penala impotriva acestei.
Atentie insa, daca nu plati pensia de intretinere stabilita de catre instanta, savarsiti infreaciunea prevazuta de art 305 cod penal (abandon de familie) si veti raspunde penal.
Legea nu distinge intre copil adoptat si copil natural, deci instanta nu avea de ce sa tina cont sau sa stie despre asta.
marinus1967 a scris:

Buna seara. As dori sa renunt la a mai plati pensia alimentara unui copil adoptat, deoarece sotia mea a introdus actiune de divort, si nu-mi pot lua copilul in zilele stabilite de instanta, fiind influentat negativ de aceasta.
Punctual subliniez urmatoarele:
-divortul a fost pronuntat acum un an de zile
-instanta care a pronuntat divortul nu stie ca copilul a fost adoptat
Ce pot face pentru a rezolva acesta problema?

Buna seara,
marius1967
Instanta chiar de ar fi stiut ca acel copil este adoptat nu ar influenta cu nimic!
art.305 alin.1 pctele b.c.,,neplata cu rea-credinta,neindeplinirea obligatiei de intretinere prevazute de lege,, dvs va incadrati in art 305 iar sustragerea de la plata ajutorului, sub forma pensiei de intretinere se pedepseste cu inchisoarea.
Sub orice forma ar fi prezentata situatia infractiunea tot acolo se incadreaza -abandonul de familie, incriminata de codul penal.
Copilul chiar adoptat, parinti sunt numiti cei care il au in grija nu neaparat cei care ii dau nastere, caci nu traim intr-o jungla ci intr-o societate/di democrata de altfel :). sa revin dvs daca doriti puteti formula plangere deoarece nu se respecta programul de vizita, dar in rest nimic.
Pensia alimentara se plateste pana minorul implineste varsta de 26 de ani fireste daca minorul va urma cursuri la zi pana la indeplinirea acelei varste.

NB. nu ne putem juca cu sufletul unui copil dupa cum ne place sau ne displace noua, caci acel copil fie el adoptat este tot un copil, nu doar o jucarie pt copi,care o cumperi din targul de jucari si apoi o arunci caci s-a invechit sau s-a uzat prea mult.
Dvs impreuna cu sotia cand a fost adoptat acel copil v-ati creeat niste responsabilitati si obligatii pe care ca parinti trebuie sa vi le respectati.

Numai bine,
Buna seara,dl. marinus1967!
Dv sunteti obligat la plata pensiei alimentare pana cand minorul implineste varsta de 18 ani,insa NU puteti fi obligat sa va vedeti copilul, daca dv nu vreti ,pentru ca este un copil adoptat.Asta este o cu totul alta problema.
Ganditi'va , totusi , ca acest copil nu va ales pe dv , ci dv. , AMBII parinti, pe el

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile tatalui pana la divort nikita 27 nikita 27 buna ziua.am un baiat de 1 an si mam despartit de sot de 2 luni.nu a mai venit la el de 1 luna jumate si nici nu ia mai trimis nici un ban.1- ce obligati are ... (vezi toată discuția)
Intrebare 19o3 19o3 Ma numesc Doru Adina Maria,am 39 de ani,am o fetita de 6,5 ani,divortata.Pentru ca tatal minorei nu platea pensie alimentara,i-am schimbat numele fetei.As dori ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti crystyna80 crystyna80 Sora mea are un copil de 10 ani,iar tatal biologic nu se ntereseaza de el si nu plateste pensie alimentara(nici nu a platit).sora mea s-a casatorit si doreste ... (vezi toată discuția)