Buna ziua! As dori un sfat in legatura cu urmatoarea problema: In urma cu mai bine de un an bunica mea a murit si a lasat in urma o mostenire constand in mai multe terenuri si o casa de locuit. Problema este ca asemeni multor oameni de la tara, ea nu a detinut titluri de proprietate pentru acestea ci erau doar trecute in registrele primariei ca fiind ale dansei. La scurt timp dupa moartea ei am trimis catre prefectura o cerere pentru eliberarea titlurilor de proprietate pentru aceste terenuri dar dupa luni bune de asteptare am primit raspuns ca suprafata totala solicitata nu corespunde cu cea inregistrata la ei ca fiind in posesia bunicii mele. Dupa calculele noastre si dupa evidentele primariei ar fi trebuit sa fie vorba de mai bine de 2 ha iar la prefectura figurau numai 1,34 ha. La sfarsitul anului trecut am trimis prin intermediul primariei o noua solicitare catre prefectura pentru o suprafata de 1,68 ha (am renuntat la o serie de terenuri care oricum devenisera impracticabile din cauze naturale) dar din nou cererea ne-a fost respinsa. Se pare ca problema provine din faptul ca bunica, la inscrierea in CAP nu ar fi declarat toate terenurile pe care le poseda, de aici diferenta intre suprafetele care figureaza pe numele ei in diferitele registre si harti de la primarie si cele ce apar in registrele prefecturii. Intrucat ambele raspunsurii negative ale prefecturii au durat destul de mult, in mai putin de jumatate de an se implineste si termenul legal de 2 ani in care ar fi trebuit sa inregistram la notar succesiunea. Va rog, daca se poate, sa imi spuneti ce s-ar putea face pentru rezolvarea acestei probleme. Va multumesc!
Nu stiu ce arhive are prefectura, insa pentru terenuri, termenul de depunere a cererii de retrocedare in baza legilor fondului funciar este demult depasit (30.11.2005) - cererea trebuia depusa la comisia locala de fond funciar. Singura sansa de a obtine titlu de proprietate pentru acele terenuri este instanta de judecata, insa in lipsa unei cerei formulate in termen la comisia locala si a dovezii scriptice ca acele terenuri au fost proprietatea bunicii la colectivizare (registrul agricol 1959-1963, registrul si cererea de intrare in CAP, etc), nu va fi deloc usor.
Pentru casa si curte, puteti obtine Ordinul prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991. Dosarul se depune la primarie si contine:
- cerere;
- certificat calitate mostenitor de pe urma bunicii;
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990 (de la primarie);
- istoric rol fiscal (de la primarie);
- schita cadastrala
- acte stare civila ale solicitantilor;
Multumesc! Sa inteleg ca as putea sa obtin separat titlu pentru casa si curte si sa cer la prefectura doar acte pentru celelalte proprietatii (cu alte cuvinte sa nu mai includ casa si curtea ei in cele 1,34 ha)? Exista un termen in care trebuie dezbatuta la notar aceasta succesiune? Eu stiam doi ani dar mai nou vad ca se discuta si despre 6 luni?
Ordinul prefectului pentru casa si curte puteti obtine oricand (nu stiu cum apare curtea in evidentele agricole, daca este sau nu inclusa in cei 1.34 ha). Pentru diferenta de teren arabil, prefectura poate emite titlu de proprietate doar in conditiile in care bunica, cat a fost in viata, a formulat cerere de retrocedare, in termen, in baza legilor fondului funciar. Daca nu a facut acest lucru, va trebui sa va adresati instantei de judecata, pentru o actiune in revendicare imobiliara.
In termen de 2 ani de la deces, nu se plateste impozit in cazul dezbaterii sucesiunii, ci doar onorariul notarului.
Retrocedare
ContSters156226
buna ziua ,in anul 1991 unchiul meu a facut cerere pentru retrocedarea terenului tatalui sau in suprafata de 19.50 ha teren agricol,a demonstrat cu martori in ... (vezi toată discuția)