avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... doua rca-uri
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

doua rca-uri

Buna seara! Am si eu urmatoarea speta. O persoana incheie cu o societate de asigurare o polita de asigurare obligatorie, cu plata in 4 rate. Intarzie la plata celei de-a doua rate cu 2 saptamani. Se duce la sediul societatii de asigurare unde i se spune ca a circulat fiind in neregula, a intarziat la plata si trebuie sa incheie o noua polita, cea veche anulandu-se. Omul, asa face. Incheie alta si plateste ratele la cea noua. Acum, se trezeste cu actiune in pretentii pentru plata celei vechi. Se poate sa platesti 2 asigurari obligatorii in acelasi timp, pt. aceeasi masina si la aceeasi societate?#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters194646 , utilizator 07:51, 24 Februarie 2011
Am intalnit cateva cazuri in care o societatea
(broker) ofer plata in rate printr-o conventie semnata la incheierea acesteia. Absolut legal. Insa clauza de decadere este clara, dupa un numar de X zile de la neplata ratei polita se anuleaza.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
pop sorin, utilizator
Este vorba de un RCA pt. o persoana fizica. La RCA-ul asta apare un act aditional , prin care partile convin ca prima de asigurare aferenta politei sa fie achitata in 4 rate. In caz de neplata a ratelor la scadneta, se percep penalitati de 5% pe zi. Apare si art. 4 alin. 3 din Legea 469/2002, care spune ca penalitatile pot depasi debitul. Clientul meu a platit prima rata la data incheierii politei, iar a doua rata trebuia platita la 23.01.2010. Cand s-a dus in data de 25.01.2010 la sediul societatii, i s-a intocmit o noua polita valabila pt. 6 luni pe care a achitat-o integral. I s-a spus ca din cauza intarzierii a trebuit sa i se intocmeasca aceasta noua polita. A fost chemat in instanta pt. plata vechii polite, iar cand s-a dus la societate i s-a spus ca a fost gresit consiliat de alt consilier, nu cel care incheiase prima polita. Cam asta e situatia. :(
Precum ziceam ....situatia e clara.
Fiind vorba de o asigurare RCA regulile aplicabile acesteia sunt cele cuprinse in Ordinul CSA valabil la data emiterii politei( in cazul de fata Ordinul CSA nr. 5/2010). Societatea de asigurari nu poate sa emita acte aditionale care ingradesc drepturile asiguratilor prevazute in ordinul respectiv. O polita RCA nu poate fi anulata pe motivul neplatii la timp a ratelor scadente(vezi art. 16.2 din ordinul CSA 5/2010). Optiunea de plata in rate a fost a societatii in scopul castigarii unei cote de piata. Mai mult ei au incalcat prevederile ordinului emitand o alta polita pentru o masina asigurata(vezi art.29 din acelasi ordin).
Raspunderea conform normelor CSA este a societatii de asigurare pentru toate actiunile desfasurate de prepusii sai. Cred ca se incearca rezolvarea unor probleme de comunicare interne(intre diferite departamente ale societatii) pe seama asiguratului.
Parerea mea este ca aceat conflict se poate rezolva fie printr-o negociere directa in care sa se expuna problemele din punctul de vedere aratat mai sus fie prin reclamatie la CSA si mediere.
Va multumesc mult! Nu se mai poate rezolva problema pe cale amiabila, deja a fost actiune introdusa impotriva asiguratului, pe pretentii. S-a facut si procedura de conciliere, la care omul nu a putut sa ajunga deoarece este plecat din tara...ramane de vazut ce se va intampla mai departe. Mi se pare o idiotenie ce vor sa faca...chiar ei recunosc intr-un mail ca a fost gresit consiliat de angajatul lor, cel care a incheiat noua polita...Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Doua polite rca ContSters121815 ContSters121815 Un angajat al unei societati comerciale a incheiat un contract de asigurare RCA, pentru un autoturism proprietatea S.C., pe o perioada de 1 an, cu plata in 4 ... (vezi toată discuția)
Lesing auto bondoc lenuta bondoc lenuta Cum sa procedez.? In 22.04.2010 am incheiat cu ASIROM polita casco auto lesing. Am predat o copie a politiei la BCR Leasing-Pitesti si o copie la BCR ... (vezi toată discuția)
Casco omniasig sss17 sss17 Salutare! Am o polita casco la omniasig din august 2009. in februarie am avut o dauna la masina am facut toate actele pentru a baga masina in service si am ... (vezi toată discuția)