Am un mister de elucidat! In urma cu ceva timp am achizitionat in 2 randuri niste obiecte de la unele persoane care acum s-au dovedit a fii furate , acele obiecte eu le-am vandut de mai mult timp. In prezent am fost audiat ca martor, dar mi s-a zis la politie ca pot fii si amendat sau chiar mai mult ca pot fii trecut ca si complice. Eu nu am stiut de unde provin acele obiecte, le-am cuparat cu buna credinta.
Am vre-o vina?trebuie sa ma astept la ceva rau ?
Va multumesc!
Daca nu se poate dovedi ca ati stiut ca sunt furate bunurile pe care le-ati cumparat si nu exista dovada existentei unor legaturi intre dumneavoastra si vanzatorii hoti, care sa justifice complicitatea cu acestia, atunci nu ar trebui sa va faceti probleme.
Organele de urmarire penala trebuie sa faca dovada culpei dvs,mai ales dovada faptul ca stuiati ca obiectele provin din savarsirea uneiinfractiuni.
Dvs,prin probatorii trebuie sa va dovediti nevinovatia(acte,martori,alte probe acceptate de lege).
Totul depinde de probatoriile administrate de dvs ca fiind cumparator de buna credinta si de catre organele de urmarire penala.
Art.26 c.pen prevede :
Complice este persoana care, cu intentie, înlesneste sau ajuta în orice mod la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul savârsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savârsirea faptei promisiunea nu este îndeplinita.
Cu alte cuvinte daca nu exista probe din care sa rezulte existenta vreuneia din situatiile mai sus aratate in textul de lege si pe cale de consecinta ca nu ati avut cunostinta de provenienta bunurilor respective, veti ramane in calitate de martor.
Consultati avocat.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Ce probe accepta legea? Declaratiile faptuiitorilor pot fii probe incriminatorii?, adica daca invinuitii decalra ca mi-au zis ca lucrurile pe care mi le vor vinde sunt furate. Relatiile dintre mine si faptuitori akm sunt destul de tensionate , deoarece eu am fost nevoit sa merg la politie si sa declar totul exact asa cum a fost, lucru care i-a deranjat! Acum imi este teama ca se pot razbuna invinuindu-ma si pe mine.
Va multumesc!
nu aveti absolut nici-o vina...vedeti ca politistii incearca tactici politienesti...nu va lasati dusa de ei ca altfel o sa va scoata vinovata doar ca sa-si termine ei treaba...nu aveti cum sa fiti trasa la raspundere penala in cazul de fata intrucat sunteti de buna credinta si nu ati cunoscut provenienta bunurilor in momentul in care le-ati imposedat cumparandule