avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... INTAMPINARE in proces de divort + partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

INTAMPINARE in proces de divort + partaj bunuri comune

Buna dimineata!

Ma aflu in situatia neplacuta de a fi parat intr-un proces de divort + partaj bunuri comune, proces aflat in faza de fond. Chiar primul termen de judecata are loc la judecatoria de sector din Bucuresti in data de 24 februarie 2011, adica joia viitoare. Pe citatie scrie, bineinteles, faptul ca:

"CEL MAI TARZIU cu 5 (cinci) zile inainte de termenul stabilit pentru judecata, aveti obligatia de a depune INTAMPINARE".

Stiu ca INTAMPINAREA nu ar fi, totusi, absolut obligatorie. Eu doresc neaparat sa depun "Cerere reconventionala", fiindca am motive esentiale de invederat -- asa cum am explicat -- abia ULTERIOR scrierii acestui mesaj, in postarea mea de mai jos! In acest context, am doar 2 intrebari destul de facile, care se refera la termenul de depundere al "Cererii reconventionale":

1.) Pot sa depun "Cererea reconventionala" prin posta? (As trimite plicul de la un oficiu postal din sectorul 1 pentru a ajunge la judecatoria care este situata TOT in Bucuresti -- nu stiu insa daca data de pe stampila postei poate sa corespunda CERINTEI susmentionate de a fi CONSIDERATA "cu 5 (cinci) zile inainte de termenul stabilit pentru judecata" = 24 februarie 2011.)

2.) Care este CHIAR ULTIMA ZI in care va trebui sa depun (in varianta fara Posta Romana!) prin serviciul registratura de la Judecatorie? (Fiind angajat full-time, am foarte putin timp pentru asemenea activitati in timpul saptamanii, insa eu nu imi dau seama care este CHIAR ULTIMA ZI, pentru a nu pierde insa acest termen foarte important pentru mine.)

[Subliniez faptul ca am editat acest mesaj DUPA ce l-am postat initial, intrucat mesajul initial continea o confuzie, si am adaugat mai jos o formulare mult mai clara a nelamuririi mele!]

Va multumesc, in mod anticipat, pentru eventualul raspuns,
Cu deosebita consideratie,
Adrian Serban
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Adrian Serban, utilizator
termenul de 5 zile nu este imperativ. Puteti inainta intampinarea prin posta sau la registratura instantei cu cel putin o zi inainte de primul termen al procesului...
Va multumesc respectuos pentru raspuns! Totusi, eu am inteles ca formularea are deplina acoperire (altminteri, as trebui sa presupun ca se vorbeste despre o "obligatie" care NU este, propriu-zis, o "obligatie"...):

"CEL MAI TARZIU cu 5 (cinci) zile inainte de termenul stabilit pentru judecata, aveti obligatia de a depune INTAMPINARE".

in sensul ca, daca nu voi depune exact cu "CEL MAI TARZIU cu 5 (cinci) zile inainte de termenul stabilit", atunci toate inscrisurile mele NU vor mai fi considerate "Cerere reconventionala", astfel incat nici calitatile procesuale nu se vor transforma, in mod corespunzator, in parat-reclamant si, respectiv, reclamanta-parata etc. etc. etc.

Sincer, in momentul de fata sunt inca extrem de debusolat. Nu stiu efectiv ce sa mai cred.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Adrian Serban, utilizator
Ar fi bine sa depuneti intampinare pentru a va expune punctul de vedere si dovezile pe acre considerati ca le puteti aduce. In cazul nedepunerii intampinarii cu cele 5 zile inainte de terrmen, la termenul din 24,02 va trebui sa sustineti verbal ceea ce trebuia sa scrieti in intampinare. Acesta este singurul inconvenient. Calitatea partilor nu se schimba pentru nimic, raman cele de la momentul introducerii actiunii.Puteti depune plicul si prin posta dar face destul de mult timp chiar din Bucuresti in Bucuresti. Eventual sa incercati cu Prioripost sau Cargo ori alta modalitate de transmitere rapida. Chiar fax. Instantele practica aceasta obligativitate a depunerii intampinarii cu 5 zile inainte de termen pentru ca partea adversa sa ia cunostinta de continutul ei si la primul termen sa se treaca deja la pasul urmator al procedurii-probe. Puteti rezolva cele doua probleme, integral sau partial la primarie, notariat sau la mediator. Daca ambele parti sunt de acord. Solicitarea ca divortul si partajul sa fie rezolvate prin mediere se poate face in instanta, la acel prim termen. Ar dura si ar costa mult mai putin.
Mai mult din ceea ce NU spuneti decat din ceea ce spuneti, bag de seama ca dvs. "va ganditi" sa formulati o cerere reconventionala, nu doar o intampinare. (nu, n-am ghicit in frunzele de ceai de dimineata :) ci in nedumerirea dvs. referitoare la calitatile procesuale )
Paratul care a formulat o cerere reconventionala devine parat-reclamant. (are si el o pretentie impotriva reclamantului care devine astfel reclamant-parat).

Cererea reconventionala se depune odata cu intampinarea (= regula ...si n-ar fi regula daca n-ar avea si exceptii :)
Daca in lipsa intampinarii puteti spune si pe vorbe ceea ce era de scris in ea, in schimb, in lipsa cererii reconventionale nu veti capata ceea ce trebuia cerut prin ea si n-ati cerut.
Sanctiunea nedepunerii in termen a cererii reconventionale este judecarea separata. (= regula + ...evident :), exceptii - intre care si aceea ca in procesul de divort cererea reconventionala nu poate fi disjunsa de cererea principala... ori aceea ca existenta unei stranse legaturi intre cererea principala si cererea reconventionala - cum ar fi in procesul de partaj - face ca disjungerea sa nu fie posibila)

Si ca sa n-o tinem tot asa, in reguli si exceptii, povestind pe-aci teoria dreptului :) mai bine scrieti dvs. ce-aveti de scris si expediati cu posta ...maine ...seara (18.02). Nu, n-am uitat algebra de clasa intai. Numai ca matematica aceea si cu "matematica" noastra nu se prea izbesc. Si ca sa va povestesc de ce e asa si nu altminteri, ar trebui sa scriu aici o intrega ...literatura.

Data fiind natura cauzei, n-o sa fie nicio prapastie daca nu respectati intocmai termenul de 5 zile aratat in citatie, dar ...interesul dvs. ar fi totusi acela de a ajunge la dosar cererea dvs. inainte si nu dupa termen...

Si inca ceva ... Daca vi se pare ca m-am gandit eu la mai multe lucruri decat v-ati gandit dvs. (avand si ...culmea tupeului :) de a pretinde ca stiu la ce "v-ati gandit"), inseamna ca n-ar fi rau sa va angajati si un avocat.

Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
romascanu, moderator
In primul rand, multe multumiri pentru clarificari.

In al doilea rand, multe scuze pentru confuzie -- o confuzie pe care Doamna Avocat Nicoleta Romascanu a indreptat-o in mod elegant, prompt si pertinent! Chiar daca am descris contextul fara erori factuale, am gresit insa eclatant in modul in care am pus intrebarea. Intrebarea, in forma corecta, ar fi urmatoarea:

Avand in vedere ca aceasta "Cerere reconventionala" trebuie depusa odata cu "Intampinarea" SAU, cel mai tarziu, la prima zi de infatisare (potrivit dispozitiilor art. 608 COD PROCEDURA CIVILA) daca "Intampinarea" nu e obligatorie, deci avand in vedere aceste prevederi, eu intreb asa:

In contextul DESCRIS CORECT IN PRIMUL MEU MESAJ DE MAI SUS, se poate considera ca "Intampinarea" nu ar fi, totusi, obligatorie, astfel incat sa depun DOAR "Cererea reconventionala" (deci FARA a mai depune deloc "Intampinare"), si anume sa depun DOAR "Cererea reconventionala" cu o SINGURA zi inainte de termen, prin serviciul registratura, adica depunerea sa aiba loc in data de 23 februarie 2011? (Tergiversarea implicata de depunerea in ultimul moment ma ajuta in contextul de fata, un context de acuta criza de timp...) As aprecia un raspuns la aceasta intrebare fundamentala cu privire la termen, pentru ca, IN FUNCTIE DE termenul-limita, pot sa vad ce se mai poate si ce nu se mai poate face in timpul ramas inca la dispozitie.

Precizez ca doresc neaparat depunerea unei "Cereri reconventionale", fiindca, in calitatea mea de parat, am pretentii referitoare la cererea reclamantei, astfel incat nu doresc sa ma restrang doar la o simpla aparare impotriva pretentiilor reclamantei, ci mi se pare esential sa evidentiez pretentii proprii impotriva reclamantei. In mod cu totul special, cererea cea mai importanta -- in calitate de parat, privitoare la cererea reclamantei (in acest proces de divort) -- este sa solicitam si noi divortul.

Intrebarea mea vizeaza insa termenul-limita subliniat cu bold putin mai sus, iar cand intreb acest lucru sunt constient de urmatoarea distinctie intre "faptele petrecute înainte de această dată" versus "faptele petrecute după această dată":

"Art. 608. - (1) Soţul pârât poate să facă şi el cerere de divorţ, cel mai târziu până la prima zi de înfăţişare, în şedinţă publică, pentru faptele petrecute înainte de această dată. Pentru faptele petrecute după această dată, pârâtul va putea face cerere până la începerea dezbaterilor asupra fondului, în cererea reclamantului.
(2) Cererea pârâtului se va face la aceeaşi instanţă şi se va judeca împreună cu cererea reclamantului".

Cu multumiri,
Adrian Serban

Alte discuții în legătură

Data limita de depunere cerere amanare proces A-B-C A-B-C Buna ziua, Am primit o citatie in calitate de parata dar fara sa aiba atasata cererea de chemare in judecata a reclamantului cu prezentarea motivelor. In ... (vezi toată discuția)
Cererea reconventionala adriana.chiritescu adriana.chiritescu Buna seara, Sunt chemata in instanta de angajator pentru daune-interese.Fiind sarbatorile nu am posibilitatea sa discut cu un avocat in amanunt dosarul si ... (vezi toată discuția)
Program vizitare cosmina71 cosmina71 Buna ziua In iunie urmeaza a avea primul termen la proces. Problema e ca in acea perioada eu voi fi plecata cu copilul in concediu. Am fost sfatuita sa fac ... (vezi toată discuția)