avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cererea reconventionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cererea reconventionala

Buna seara,
Sunt chemata in instanta de angajator pentru daune-interese.Fiind sarbatorile nu am posibilitatea sa discut cu un avocat in amanunt dosarul si vreau sa fac si o cerere reconventionala. Stiu ca am posibilitatea sa aman procesul la primul termen pentru angajare avocat, dar cum ramine cu cererea reconventionala? O pot depune odata cu intampinarea dupa ce imi angajez avocat, implicit la urmatorul termen dat de instanta? Pot sa fac eu cererea reconventionala eu si sa o dau acum la primul termen si sa aman depunerea intampinarii la urmatorul termen?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 10 Ianuarie 2010
E bine sa folositi acel termen petnru angajare aparator, pentru a avea timp sa formulati apararea si.... atacul!:)
Intampinarea si cererea reconventionala pot fi formulate in acelasi inscris si depuse la termenul urmator. Mai intai, trebuie sa va aparati, aratand toate motivele de fapt si de drept prin care aratati ca daunele interese ale societatii unde ati lucrat nu sunt legale si in reconventionala aratati instantei ce pretentii aveti dvs. de la angajator.
stiam ca cererea reconventionala ( art. 132 c. pr. civ. ) este acceptata in cazul in care se modifica ( se cere mai mult ) cererea initiala. se poate face si de catre actualul "intimat" o alta actiune dupa care, partile pot cere conexarea...
Va ofer un mic ajutor:


Cerere reconventionala definitie .." Cerere incidenta prin care, intr-un litigiu, paratul formuleaza pretentii impotriva reclamantului in legatura cu litigiul respectiv".

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul ........................, domiciliat in ................, str. ............, nr. ..., parat in dosarul nr. ..... aflat pe rolul acestei instante, in calitate de reclamant fiind numitul ......................, formulez cerere reconventionala impotriva reclamantului pentru ca prin hotararea pe care o veti da sa fie obligat sa .................... si sa-mi plateasca cheltuielile de judecata pe care le voi face cu acest proces.

Motivele actiunii:

In fapt, am fost chemat in judecata de catre reclamant pentru .....................
La randul meu, solicit ca reclamantul sa fie obligat sa-mi ........................(se indica obiectul prezentei actiuni si valoarea acestuia).
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 119 - art. 120 C. proc. civ.
Dovada actiunii inteleg sa o fac cu acte, interogatoriul reclamantului, expertiza si urmatorii martorii:
1. ......................, domiciliat in ..........., jud. .........., str. ............, bl. ..., et. ..., ap. ...;
2. ......................, domiciliat in ..........., jud. .........., str. ............, bl. ..., et. ..., ap. ....
Depun actiunea in dublu exemplar: unul pentru instanta, iar celalalt pentru a i se comunica reclamantului.
Anexez la prezenta chitanta nr. ...... din ........... in valoare de ............ lei, reprezentand taxa de timbru si timbrul judiciar in valoare de ............. lei.

Data ..............

Semnatura,
...................



DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ......................

**************************************************************************************
INTAMPINARE-model
Domnule Presedinte,

Subsemnatul [...], domiciliat in[...], in calitate de parat in dosarul nr.[...], cu termen la[....], formulez,


Intampinare

Prin care va solicitam respingerea cererii de chemare in judecata formulata de reclamantul[...].

Motivele intampinarii:

In fapt,
aratam ca, prin cererea de chemare in judecata formulata de[...], s-a solicitat[...]
Avand in vedere faptul ca ( se arata mai intai exceptiile )[...], solicitam respingerea actiunii.
In ceea ce priveste cererea reclamantului, situatia in fapt si in drept este cu totul alta ( se raspunde la fiecare capat de cerere cat si la elementele de drept invocate in cerere)[...]
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.115-118 C.proc.civ.

Dovada cererii inteleg sa dovedesc cu :
-acte( trebuie enumerate si depuse copii de pe acestea),
-interogatoriul reclamantului, martori ( trebuie aratat numele si adresele acestora),
-expertiza( trebuie aratate obiectivele acesteia si ce anume vrea sa dovedeasca cu ea).

Depun intampinarea si actele de care am facut vorbire in[...]exemplare, unul pentru instanta si [...] pentru a fi comunicate reclamantului si un exemplar cu nr.inregistrare de la arhiva instantei unde depuneti pentru dv.(petitionarul/a)

Data[...]


Semnatura[...]


Domnului Presedinte al....



Va doresc Succes!

cu stima si prietenie,
rodica_post
Potrivit art.119 C.proc.civ., dacă pârâtul are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului, el poate să facă cerere reconvenţională .
Prin urmare, cererea reconvenţională este actul de procedură prin care pârâtul invocă pretenţii proprii faţă de reclamant .
Însă, aşa cum rezultă din textul de mai sus, pretenţia pârâtului împotriva reclamantului trebuie să fie în legătură cu cererea de chemare în judecată . Nu este necesar ca pretenţiile părţilor să derive din acelaşi raport juridic, întrucât legiuitorul nu impune această condiţie , astfel că ele pot proveni şi din cauze diferite.

Cererea reconvenţională se depune o dată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la prima zi de înfăţişare (art.119 alin.3 C.proc.civ.).
Colegul are dreptate, trebuie sa o depuneti cel tarziu pana la prima zi de infatisare.Nu va bazati pe intelegerea judecatorului ca nu ati putut sa va angajati avocat.Era sufiient sa consultati pe cineva si sa va ajute sa redactati cererea, mai ales ca aveti si pretentii...

Alte discuții în legătură

Am nevoie de cerere reconventionala mihaela904 mihaela904 am nevoie de cerere reconventionala ma poate ajuta cineva?va multumesc (vezi toată discuția)
Farmulare raspuns lilicrin lilicrin Cum se formuleaza raspunsul la o intampinare in care se solicita respingerea actiunii ca nefondata si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata? (vezi toată discuția)
Depunere intampinare summergiulia summergiulia am fost citata ca parata in procesul de divort.Pe citatie scrie ca am obligatia de a depune intampinare,cu 5 zile inainte de termnul syabilit.Prinsa cu ... (vezi toată discuția)