avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii pensionari angajati cu cim
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

pensionari angajati cu cim

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste trei situatii de pensionari:1.Pensionar limita de varsta cu cim ,norma intreaga,2.Pensionar limita de varsta cu cim ,timp partial de 4 ore,3.Pensionar invaliditate de gr.3,cu timp partial de 4 ore;intrebarea mea este daca se retine somajul ,si daca la calculul impozitului pe salar se ia in considerare deducerea personala.Daca se poate sa-mi indicati si ceva articole din legislatia muncii in acest sens.Va multumesc .:help:
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 08:56, 17 Februarie 2011
Se retin toate contributiile inafara de somaj.
Au dreptul la deducerea personala de baza.
LG 76/2002 actualizata
Art. 18. - (1) In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.

(2) Asiguratii pot fi:

a) cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;

Art. 19. - In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;

Art. 27. - (1) Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Popa Adrian, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca cu 2 ore/zi retaq retaq La CIM 2 ore /zi as dori sa stiu cum se completeaza in programul pentru somaj tipul de norma pentru ca acolo nu este specificat pentru program cu 2 ore/zi (vezi toată discuția)
Contributie la somaj pentru pensionari ani355 ani355 Bună ziua, Conform Legii 76, art. 19. - In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: a) persoanele care desfasoara ... (vezi toată discuția)
Pensionar angajat elena milos elena milos Buna ziua Va rog frumos sa-mi spune-ti daca unui salariat ( are CIM cu norma intreaga) care are calitatea si de pensionar trebuie sa i sa retina si ... (vezi toată discuția)