avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune,abuz de incredere sau pur si simplu nimic?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune,abuz de incredere sau pur si simplu nimic?

Acum 2 ani de zile am hotarat sa cumpar un teren in Bucuresti de la niste vecini.Pe atunci pretul era de 30 mii euro.vecinii primisera terenul respectiv in urma unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere de la doamna care locuise acolo.Sotul dansei decedase cu ceva timp in urma si lasase prin testament o parte din proprietate unor surori si unei nepoate deci vecinii mei nu erau singurii proprietari ai terenului,din aceasta cauza ei nu au vrut toti banii intr o singura transa deoarece le am promis ca o sa le facem iesurea din indiviziune fara de care ei nu ne puteau vinde terenul respectiv,mentionez ca ne vindeau decat o parte din el.Dupa o perioada scurta de timp au inceput sa ne ceara bani in contul terenului pe care urma sa l cumparam,si in timp de vreo 2 luni le am achitat cam 3 sferturi din suma pe care urma sa o platim.Dupa cam 2 ani de zile in care avocata pe care o angajasem ne a tot plimbat cu vorba in legatura cu iesirea din indiviziune proprietarii datorita faptului ca preturile crescusera ff mult intre timp s au hotarat sa vanda altcuiva.Eu si sotul meu le am dat banii in mai multe transe,fara chitante dar in timpul in care noi le am dat banii si au renovat total casa,cu unii muncitori adusi si platiti chiar de noi si au cumparat o masina tot cu ajutorul sotului meu.Acum ei evident nu mai vor sa ne vanda terenul si vreau sa stiu ce pot face legal sa mi pot recupera banii cu toate ca banii respectivi nu mai au aceeasi valoare in ziua de astazi.Am uitat sa mentionez ca domnul respectiv imi facuse o procura speciala pe care nu a revocat o nici in ziua de astazi.Deci martori ar fi ca si au renovat casa si si au cumparat masina din banii nostri plus cativa vecini care stiau de faptul ca noi cumparam terenul de la ei deoarece am si construit un gard de beton pe terenul respectiv.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 12:46, 11 Mai 2008
Ce acte ati facut atunci si ce prevad ref limite de timp pentru iesirea din indiviziune, incheierea contractului de v-c? Ce obligatii au promitentii vanzatori si cum raspund daca le incalca?
Pentru a ne spune părerea, trebuie să ştim mai multe detalii în ceea ce priveşte:
- conţinutul antecontractului de vânzare-cumpărare: termen autentificare contract, obligaţiile părţilor, cazurile de răspundere a părţilor şi sancţiunea de neîndeplinire culpabilă a obligaţiilor;
- conţinutul procurii;
- ieşirea din indiviziune: s-a deschis acţiune, care este faza în care se află?
Nu s a facut nici un antecontract,procura este o procura speciala standard care se face la notariat si spune ca pot sa i reprezint la toate institutiile statului,primarie, circa financiara,tribunal,iar in legatura cu iesirea din indiviziune,avocata pe care am angajat o nu mai este de gasit de mult timp si sincer nu cred ca a demarat vreo actiune deoarece ei nu au fost citati dar oricum nu am facut nici o promisiune scrisa cum ca noi ne luam angajamentul ca le rezolvam problema lor cu actele
luizacostache a scris:

Nu s a facut nici un antecontract,procura este o procura speciala standard care se face la notariat si spune ca pot sa i reprezint la toate institutiile statului,primarie, circa financiara,tribunal,iar in legatura cu iesirea din indiviziune,avocata pe care am angajat o nu mai este de gasit de mult timp si sincer nu cred ca a demarat vreo actiune deoarece ei nu au fost citati dar oricum nu am facut nici o promisiune scrisa cum ca noi ne luam angajamentul ca le rezolvam problema lor cu actele

1. Dacă nu a existat un antecontract, în ce bază le-aţi dat bani pentru imobil?
2. Dacă este procură specială, ce prevede? Din câte înţeleg este o procură generală? Să-i reprezentaţi în ce scop la toate autorităţile? Cu drept de administrare, conservare a tuturor bunurilor lor?
3. Aveti un contract de asistenţă juridică încheiat cu avocata? Ce obiect avea: consultaţie juridică, redactare acţiune ? Din moment ce afirmaţi că nu v-aţi angajat în scris pentru reprezentarea intereselor proprietarilor de a le rezolva "problema cu actele", respectiv ieşirea din indiviziune, ce puteaţi solicita avocatului? Pentru că, neavând procură specială de reprezentare a intereselor proprietarilor în faţa instanţei, cu posibilitatea angajării unui avocat, pentru ieşirea din indiviziune, avocatul nu vă putea ajuta în ceea ce priveşte partajul bunului altuia...;)
Înţeleg că aţi dat nişte bani, fără a avea un antecontract de vânzare măcar, sau o garanţie că vă va vinde dv., astfel încât proprietarii pot vinde cui cred de cuviinţă! Iar dacă veţi dovedi în instanţă că le-aţi dat nişte bani şi ce sumă, veţi avea dreptul doar la o acţiune în pretenţii (ATENŢIE! prescriptibilă în 3 ani de la data acordării sumei!).
Nu aveţi nici un drept asupra imobilului, iar dacă termenul de 3 ani a expirat, nu mai aveţi nici un drept de a le cere suma acordată, cu orice fel de titlu, deoarece dreptul la acţiune s-a prescris....;)
În speţă, nu sunt întrunite, în opinia mea nici elementele constitutive ale unei înşelăciuni, nici a unui abuz de încredere, neputând fi probate..
martori ar fi ca si au renovat casa si si au cumparat masina din banii nostri plus cativa vecini care stiau de faptul ca noi cumparam terenul de la ei deoarece am si construit un gard de beton pe terenul respectiv.
Chiar dacă martorii pot spune că şi-au renovat casa şi că şi-au cumpărat maşină, cu bani PROBABIL de la dv., asta nu este o probă pentru dovedirea existenţei vreunei infracţiuni!
Construcţia unui gard de beton pe terenul respectiv de către dv. trebuie analizată în domeniul dreptului civil şi nu penal... Astfel, se va pune problema constructorului, în speţă dv., dacă a fost de bună sau de rea-credinţă. Ori, în speţă, nu puteţi fi considerat constructor de bună-credinţă atâta timp cât nu aţi avut nici un act care să vă dea măcar impresia că aveţi sau veţi avea vreun drept de proprietate asupra terenului....
Chiar dacă aţi construit cu ştirea proprietarilor acel gard, aceasta nu vă dă un drept de proprietate asupra bunului altuia, ci proprietarul va deveni şi proprietarul gardului urmând să vă despăgubească cu cval. acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Daca nu ati facut ante-contract de vanzare-cumparare, sau macar promisiune de vanzare si nu aveti nici chitante de mana ca ati dat bani, sansele de a va recupera banii sunt destul de reduse.
Puteti face o plangere penala pentru inselaciune desi e greu de dovedit ca in momentul in care ati avut acea intelegere (verbala - Ce prostie!) vanzatorii aveu intentia sa va insele...
Este greu de crezut ca nu mai gasiti avocata. Puteti face sesizare la Baroul in care este inscrisa avocata pe care sustineti ca ati angajat-o cu privire la activitatea defectuoasa a acesteia...
Numai sa nu fie din acel Barou Constitutional! Inclusiv pe internet puteti verifica daca un anumit avocat este inscris in Baroul in care sustine ca este inscrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cote parti in lipsa marfan marfan Buna ziua, As vrea sa cred ca asa ceva n-ati mai auzit, ca daca nu inseamna ca ne ducem de rapa cu totul. Sunt 7 mostenitori in indiviziune care au, ... (vezi toată discuția)
Antecontract v-c, vandut?!! acremene acremene Buna in vedere achizitionari a unui apartament in faza de proiect, am incheiat un antecontact de vanzare cumpare prin mandatar de la persona fizica X, trecem ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)