avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cote parti in lipsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cote parti in lipsa

Buna ziua,

As vrea sa cred ca asa ceva n-ati mai auzit, ca daca nu inseamna ca ne ducem de rapa cu totul.

Sunt 7 mostenitori in indiviziune care au, printre altele, un teren de casa.

Unul dintre ei hotaraste ca vrea sa-si faca acolo casa dar fara sa dea nimic in compensatie celorlalti. Trei sunt de acord sa fie fraieriti, alti 3 nu.

Ce face acel unu? Merge la un notar inventiv si predispus la aventuri si:
- cumpara el drepturile celor 3 - act de vanzare cumparare pe 2 lei.
- apoi, avand astfel 4/7 din teren, face actde vanzare cumparare catre nora lui, in lipsa celorlalti 3 care nu erau de acord.

Rezulta ca npul proprietar este acum nora cu 4/7, aflata in indiviziune cu cei trei care au fiewcare cate 1/7.

In acest moment face (si cum de poate face?) intabularea terenului, scoaterea din circuit agricol si primeste autorizatie de constructie. Toate le face numai nora, cu semnatura ei, chiar daca si in cartea funciara si in celelalte acte apar si ceilalti 3 (care evident nu semneaza, ca nici nu stiu de aceste acte).

Primaria, Cadastrul DCPI, toti dau aviz favorabil, in lipsa acestor semnaturi.
Casa este construita, terenul imprejmuit in intregime cu gard (nu 4/7)

Unde sunt ilegalitatile?

Multumesc.
Peste tot. Dvs, ca mostenitor care nu v-ati dat acordul aveti posibilitatea sa solicitati nulitatea absoluta a tuturor actelor facute de acel "unu" mostenitor si implicit sa-i cereti despagubiri. Va trebuie un avocat istet
Instrainarile imobilelor nu se poate face decat dupa iesirea din indiviziune, sau in stare de indiviziune cu acordul, in forma autentica, tuturo succesorilor!

In afara contextului mai sus mentionat , actele sunt nule de drept, datorita lipsei consimtamantului titularilor de drept!
Ceilalti trei mostenitori pot solicita iesirea din indiviziune astfel incit mostenitorul care a cumparat drepturile celorlalti trei si a vindut apoi norei sale sa nu poata dispune decit de partea sa .Oricum pentru contractele de vinzare cumparare de cote indivize nu ati indicat care ar fi motivele de nulitate.
faptul ca nu am fost de fata si nu am semnat la vanzarea terenului (chiar daca ramaneam in indiviziune)

in afar ade vanzare, intreb si cum de primaria si cadastrul au putut lucra cu asemenea act, in mod evident unul in neregula, si cum de au eliberat acte fara semnaturile celor 3?
Nu este interzisa de lege vinzarea de cote parti ideale dintr-un imobil.Vinzarea acestora nu presupune acordul celorlalti detinatori de cote din acelasi imobil. Alta era situatia in care se punea problema vinzarii imobilului in intregime, efectiv, situatie care impunea acordul formal juridic al tuturor proprietarilor aflati in indiviziune.

Alte discuții în legătură

Cadastru sagitt sagitt 1. Vreau sa stiu daca se poate face CADASTRU unei mosteniri fara a avea inputernicire de la ceilalti mostenitori. 2. Daca se poate vinde cotaparte din ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu majoritatea mostenitorilor marfan marfan Buna ziua, Din 7 mostenitori, 4 s-au hotarat sa vanda un teren cuiva, lasandu-i pe ceilalti 3 in indiviziune cu noul proprietar. Acesta a obtinut (cum, nu ... (vezi toată discuția)
Solicitare de cadastru si intabulare DW DW Buna ziua, Detin in co-proprietate un teren intravilan impreuna cu alti 5 mostenitori. Terenul are 500 mp; mie imi revine 1/4. Terenul nu are cadastru si nu ... (vezi toată discuția)