As vrea sa cred ca asa ceva n-ati mai auzit, ca daca nu inseamna ca ne ducem de rapa cu totul.
Sunt 7 mostenitori in indiviziune care au, printre altele, un teren de casa.
Unul dintre ei hotaraste ca vrea sa-si faca acolo casa dar fara sa dea nimic in compensatie celorlalti. Trei sunt de acord sa fie fraieriti, alti 3 nu.
Ce face acel unu? Merge la un notar inventiv si predispus la aventuri si:
- cumpara el drepturile celor 3 - act de vanzare cumparare pe 2 lei.
- apoi, avand astfel 4/7 din teren, face actde vanzare cumparare catre nora lui, in lipsa celorlalti 3 care nu erau de acord.
Rezulta ca npul proprietar este acum nora cu 4/7, aflata in indiviziune cu cei trei care au fiewcare cate 1/7.
In acest moment face (si cum de poate face?) intabularea terenului, scoaterea din circuit agricol si primeste autorizatie de constructie. Toate le face numai nora, cu semnatura ei, chiar daca si in cartea funciara si in celelalte acte apar si ceilalti 3 (care evident nu semneaza, ca nici nu stiu de aceste acte).
Primaria, Cadastrul DCPI, toti dau aviz favorabil, in lipsa acestor semnaturi.
Casa este construita, terenul imprejmuit in intregime cu gard (nu 4/7)
aici este un caz diferit decat la un imobil.
s-au vandut cote din teren iar cel care a luat 4 din sapte a dispus cum a vrut de teren, de TOT terenul, respectiv si-a facut casa acolo, fara acordul celorlalti ramasi in indiviziune
pe scurt spus
Ar trebui vazute actele pentru a se intelege situatia in concret.
Partile indivize se pot vinde si apoi se va face iesirea din indiviziune.
Cel care a construit casa are sanse mari sa primeasca acel lot.
ideea era ca 3 au acceptat vanzarea, 3 nu au acceptat, si totusi cel care a cumparat 3 parti a facut ce-a vrut cu terenul: cadastru intabulare, scoatere din circuitul agricol, autorizatie de constructie, si si-a ridicat casa.
E corect?
Inaintati totusi actiune in partaj imobiliar (iesire din indiviziune) si solicitati partea Dv. in natura . Veti vedea ca cel care a edificat casa vazind ca ii poate scadea suprafata terenului si valoarea acesteia ( a casei) va va face oferte acceptabile.
Cadastru
sagitt
1. Vreau sa stiu daca se poate face CADASTRU unei mosteniri fara a avea inputernicire de la ceilalti mostenitori.
2. Daca se poate vinde cotaparte din ... (vezi toată discuția)