avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

care este taxa de succesiune la notariat?Daca fac acest lucru in termen de 6 luni de la decesul tatalui meu exista o reducere? Se poate face acest lucru si la judecatorie? unde este mai ieftin?
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 19:10, 17 Februarie 2011
Puteti dezbate succesiunea atat la notariat cat si la judecatorie, depinde daca mostenitorii se inteleg cu privire la modalitatea de impartire a bunurilor respective. Cat despre costuri, daca mostenitorii sunt de acord, consider ca este mai ieftin la judecatorie. Faceti o tranzactie cu care va prezentati la primul termen si scapati ieftin :).
domnule mirel, in baza a ce considerati dumneavoastra ca este mai ieftina procedura contencioasa?
nu exista o taxa fixa pentru stabilirea onorariului notarial aferent dezbaterii succesiunii, ci un procent variabil in functie de valoarea bunurilor mostenite.
Termenul de 6 luni se refera strict la dreptul de optiune succesorala si nu influenteaza in nici un fel costul dezbaterii succesiunii. Exista in schimb un termen de 2 ani de la data deschiderii succesiunii (data decesului) timp in care mostenitorii sunt scutiti de plata impozitului catre stat, in cuantum de 1% din valoarea bunurilor mostenite.
Mergeti la un birou notarial si solicitati un calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune 61cristu 61cristu Buna seara, Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru deschiderea masei succesorale exista un termen ( 6 luni sau 2 ani) ;m-ar interesa din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Cost total succesiune / recomandare notariat / alte mici intrebari TzapInferno TzapInferno Buna ziua. Impreuna cu mama mea avem de facut o succesiune in urma decesului tatalui meu. Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul ... (vezi toată discuția)
Succesiunea b14tch b14tch Buna ziua, as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu ceva daca se poate. Anul trecut in noiembrie tatal meu a murit.. si mama nu stie exact cum sa procedeze cu ... (vezi toată discuția)