Am urmatoarea situatie:din luna martie 2010 la soc. com la care lucrez a inervenit o activitate care conf. codului fiscal este scutita de tva; sincer recunosc ca nu m-am informat suficient si nu am stiut ca e scutita, astfel ca s-au eliberat facturi si bonuri fiscale purt. de tva ; activitatea este curs formare prof. adulti.Acum am aflat ca deja activit este considerata mixta.Am citit , am inteles cum se calculeaza dar, va rog din suflet sa- mi dati un sfat ce pot face sa intru in legalitate si ce fac cu anul trecut cand am inreg. intreaga activit cu tva? E o incalcare grava a legii? Mai pot eu sa indrept cu ceva lucrurile? Multumesc din suflet !
pentru a fi o activitate scutita de tva, societatea la care lucrati trebuie sa fie autorizata sa desfasoare astfel de activitati conform OG nr. 129/2000.
extras din normele metodologice de aplicare ale codului fiscal persoanele impozabile nu pot aplica taxarea pentru operaţiunile scutite prevăzute de art. 141 din Codul fiscal. Dacă o persoană impozabilă a facturat în mod eronat cu taxă livrări de bunuri şi sau prestări de servicii scutite conform art. 141 din Codul fiscal, este obligată să storneze facturile emise în conformitate cu prevederile art. 159 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operaţiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate în mod eronat pentru o astfel de operaţiune scutită. Aceştia trebuie să solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxă şi emiterea unei noi facturi fără taxă.
pentru achizitiile de bunuri si servicii trebuie sa calculati pro-rata.
cititi cu atentie art. 147 din codul fiscal, iar pentru bunurile de capital normele metodologice de aplicare ale art. 149 cod fiscal.