Am un baietel de 1an si 2 luni,tatal nu l-a recunoscut,in c.nastere figureaza liniuta la numele tatalui.Am convietuit cu tatal pana dupa nasterea copilului,cand am fost parasiti si apoi am plecat si noi in alt oras ,la parintii mei.In primele 6luni tatal a fost la noi cam o data la 2 luni si am primit de la el o suma totala de 600 lei.Apoi orice legatura cu noi a incetat.Cu toate ca initial nu am vrut pensie alimentara,preferand sa am siguranta ca nici o pretentie ulterioara de-a tatalui nu ma va desparti de copil,acum ma gandesc ca am gresit.Copilul are nevoie de bani tot mai multi pe masura ce cresteCum pot cere acum pensie alimentara,si totusi sa impiedic tatal sa-l ceara pe copil?
actiune pt recunoasterea paternitatii apoi pt pensie de intretinere. nu are cum sa va ia copilul mai ales ca va exista mereu acest proces in spatele lui care arata ca nici nu s-a deranjat sa=l recunoasca si ca a fost fortat sa o faca de lege. o sa aveti nevoie de bani la proces dar va fi obligat sa va plateasca cheltuieli de judecata asa ca ii recuperati. angajati un avocat pt a va lamuri problema sub toate aspectele. pensia de intretinere pt copil va fi de 25% din veniturile lui (daca nu mai are alti copii in intretinere)
Pentru a putea beneficia de stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului, este necesar in prealabil sa se stabileasca filiatia fata de tatal minorului, prin urmare este necesar sa promovati o actiune de stabilire a paternitatii acestuia.
In dovedirea actiunii vor fi necesare probatoriile "traditionale" inscrisuri, martori, interogatoriul paratului dar si probele stiintifice care incep cu stabilirea perioadei optime de conceptie si sfarsesc cu efectuarea testului ADN.
Avand in vedere ca tatal minorului a convietuit o perioada de timp cu dvs. si ulterior a si prestat o perioada intretinere minorului, puteti intemeia actiunea pe disp.art.60 al. 3 c.fam. care prevad ca aceasta actiune poate fi promovata in termen de un an de la data incetarii convietuirii sau intretinerii minorului.
Mai avem si disp.art 4 indice 1 c.fam. care prevad ca actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
In ceea ce priveste incredintarea minorului si pensia de intretinere in favoarea acestuia, le puteti solicita ulterior, urmand sa probati cu inscrisuri, martori, interogatoriul paratului si ancheta sociala, conditiile optime de crestere si educare pe care le puteti oferi copilului dvs.
In ceea ce priveste tatal minorului, acesta la randul sau poate solicita atat incredintarea acestuia sau ulterior la un anumit timp, reincredintarea sa ( reincredintare care poate fi admisa doar in anumite conditii) insa ma indoiesc ca va dori sa procedeze in acest sens, cata vreme nu si-a recunoscut copilul din proprie initiativa.
Angajati avocat.
Custodie
broasca maria
am un baiat dintro rel.de concubinaj,este trecut pe numele tatalui,am hotarare definitiva si irevocabila pt plata pensiei si dreptul la vizita al tatalui dar ... (vezi toată discuția)